Komunistům dál prudce ubývá členů. ODS má znovu širší základnu než sociální demokracie

Předsedovi KSČM a místopředsedovi Poslanecké sněmovny Vojtěchu Filipovi se dlouhodobě tenčí členská základna.

Předsedovi KSČM a místopředsedovi Poslanecké sněmovny Vojtěchu Filipovi se dlouhodobě tenčí členská základna. Zdroj: Profimedia

Šéf KSČM Vojtěch Filip a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Úbytek členů trápí také šéfa ČSSD a místopředsedu vlády Jana Hamáčka.
Také ODS, které šéfuje Petr Fiala, ubývá členů. Přesto v počtu straníků znovu předstihla ČSSD.
4
Fotogalerie

Být v Česku členem politické strany začíná být raritní záležitostí. Tradičním stranám se členové vytrácejí po tisícovkách a mladší politická uskupení se do širšího náboru příliš nehrnou. Komunistům, na jejichž podpoře stojí současná vláda, se za posledních devět let počet členů dokonce smrskl zhruba na polovinu. 

Loni ubyly další tři tisíce registrovaných komunistů, kvůli čemuž jejich základna poklesla na 31,5 tisíce. Je to jen další potvrzení dlouhodobého trendu, meziroční úbytky členů strany se pohybují kolem dvou a půl tisíce až tři tisíc, přičemž průměrný věk člena partaje už delší dobu zůstává na 74 letech. Pro stranu to znamená i postupný pokles volebního potenciálu.

„Komunistická strana je jednou z těch, které nemají velký potenciál nabírat nové voliče. Členská základny je proto pro komunisty stěžejní, protože dosavadní členové nabalují voliče z okruhu rodiny a dalších známých,“ hodnotí politolog Petr Just. Počet nově přijatých členů je totiž zanedbatelný oproti členskému úbytku. Loni KSČM podle vlastního vyjádření získala dvě stovky nových straníků.

„Bohužel se setkáváme s tím, že řada sympatizantů do strany nevstoupí kvůli její minulosti a obavám o zaměstnání,“ řekl místopředseda partaje Petr Šimůnek, který má na starosti její interní záležitosti.

Podpora KSČM se podle různých průzkumů pohybuje kolem kritické hranice pěti procent hlasů, které jsou potřebné pro vstup do sněmovny. Byť trend klesající podpory bude podle Justa pokračovat, stále je možné, že v následujících sněmovních volbách by straně na mandáty ještě vystačit mohla. „Mají nejvěrnější voliče, a pokud lidé nevyhodnotí volby jako dostatečně důležité a zůstanou doma, komunisté mohou hranici pěti procent přeskočit,“ dodal.

Úbytek členů trápí také ČSSD, která za poslední rok ztratila dva tisíce duší a po mnoha letech má opět méně členů než ODS. Vysokou podporu do růstu členské základny nepřetavilo ani hnutí ANO, které už několik let po sobě dominuje volebním průzkumům. Za poslední rok dokonce přišlo o dvě stovky politiků hájících jeho barvy.

Obecný úbytek členů je podle Justa dán dvěma faktory. „Tradiční strany ztrácejí podporu, a pro potenciální politiky tak znamenají menší šanci na zisk exekutivní funkce. A naopak nové a atraktivní strany nabírání členů většinou přísně regulují,“ dodal.

Nejefektivnější je v rozšiřování svého týmu hnutí SPD, které atakuje hranici pěti tisíc členů. Naopak Pirátům se nedaří. Přestože chtěli do krajských voleb nabrat šest stovek nových členů, přibyla zhruba jen stovka. „Pandemie koronaviru nám zastavila náborovou kampaň, tak uvidíme, kolik lidí stihneme ještě přijmout. Stále máme ještě tři měsíce a zájemců se hlásí dost,“ sdělil šéf mediálního odboru Pirátů Mikuláš Ferjenčík.