Německý tisk má obavy z výsledků voleb. Vrásky mu přidělává především protiislámské hnutí AfD

Německé volby (Angela Merkel)

Německé volby (Angela Merkel) Zdroj: Reuters

Lídr CDU Angela Merkelová reaguje na předběžné výsledky německých voleb.
Alternativa pro Německo (AfD): Vpravo Alice Weidel
Lidé v ulicích Berlína protestovali proti úspěchu strany Alternativa pro Německo (AfD)
Reakce předsedy FDP Christiana Lindnera na předběžné výsledky voleb.
Přední kandidátka strany AfD (Alternativa pro Německo) Alice Weidel promluvila po oznámení předběžných výsledků. Spolu s ní na pódiu stáli Alexander Gauland (vlevo) a Joerg Meuthen, předseda strany.
6
Fotogalerie

O hořkém výsledku, historickém kroku zpět nebo o nebezpečí pro parlament a nutnosti ochrany demokracie píše po nedělních parlamentních volbách německý tisk. Velkou část komentářů věnuje protiimigrační a protiislámské Alternativě pro Německo (AfD), která skončila třetí. Zabývá se i výrazným propadem vládních stran konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD).

"Nejvyšší dům německé demokracie ztrácí svou nevinu: pryč jsou časy bez pravicových radikálů, kteří se v Německu zatím dokázali dostat jen do zemských sněmů. Německou demokracii je třeba znovu bránit. Musíme znovu více mluvit o hodnotě a opravdovosti demokracie, s argumenty místo agrese, se znalostmi místo vzteku, s respektem místo radikálnosti," napsal deník Mannheimer Morgen.

Podobně volby komentuje list Frankfurter Rundschau, podle něhož hrozí, že ve Spolkovém sněmu budou mít prostor národovecká agenda a paranoidní spiklenecké teorie. "Tahle demokracie teď potřebuje naši vášeň, naši upřímnost, nekompromisní odpor proti jedu zprava," míní list. Obdobně výsledky hlasování, v němž AfD získala 12,6 procenta, hodnotí také další deníky.

"Vstup AfD jako třetí nejsilnější strany do Spolkového sněmu je historický krok zpět pro německou společnost: hořký pro demokratickou kulturu. Je to úder vůči prvnímu článku ústavy, který chrání důstojnost všech lidí i uprchlíků," je přesvědčen list Süddeutsche Zeitung, který tak naráží na tvrdý postoj AfD vůči běžencům.

I když německé deníky věnují protestní straně hodně prostoru, je na většině titulních stránek předních listů fotografie vítězky voleb Angely Merkelové. Spolu s ní ale deníky píší o historických ztrátách CDU/CSU, která získala 33 procent hlasů, tedy o zhruba 8,5 procentního bodu méně než při posledních volbách.

"Špatný výsledek CDU a CSU konzervativní unií těžce otřese, protože Angele Merkelové k další vládě zůstává jen spojenectví se Zelenými a FDP," píše list Westfälische Nachrichten. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung upozorňuje na to, že sestavení vlády nebude především kvůli rozdílům mezi CSU a Zelenými vůbec jednoduché.

Podle listu Leipziger Volkszeitung propad konzervativní unie souvisí i s migrační krizí. Kroky Merkelové ze září 2015, kdy kancléřka rozhodla, že žadatelé o azyl nebudou na hranicích kontrolováni, jí podle listu někteří voliči stále neodpustili. Řada deníků vyjadřuje přesvědčení, že neúspěch dosavadních vládních stran je důsledkem posledních let, kdy v zemi vládla velká koalice.

"Zatímco konzervativní unie přes značné ztráty dopadla stále ještě úctyhodně, nabízí se u SPD po nedělním výsledku stejně jako po předchozích dvou volbách otázka, jakto, že strana i s váženým kandidátem dopadla tak špatně," míní Stuttgarter Zeitung. Slabost SPD podle něj spočívá v tom, že byla slabším členem velké koalice, a těžko se tak mohla prezentovat jako věrohodná alternativa k CDU/CSU. Straně by mohl prospět čas v opozici.

Podle deníku Mitteldeutsche Zeitung je na čase, aby se sociální demokracie, která dosáhla nejhoršího poválečného výsledku, modernizovala. Nemůže už být klasickou stranou dělníků a musí si stanovit, koho chce vlastně reprezentovat. To platí zejména na východě Německa, kde SPD byla až čtvrtá nejsilnější.