Kdo se utká se Zemanem? Horáček má větší páku na jeho zklamané voliče

Michal Horáček o svých plánech ve funkci

Michal Horáček o svých plánech ve funkci Zdroj: Czech News Center / Rušinová Mária / Blesk

Michal Horáček o svých plánech ve funkci
Michal Horáček před časem zveřejnil svůj nápad uspořádat v Roudnici nad Labem, kde žije, v posledním květnovém týdnu nový festival Písně s příběhem. Protože však nejčastější reakce, s níž se setkával, byla, že jde jistě o aktivitu vzniklou jen kvůli jeho prezidentské kandidatuře, rozhodl se první ročník odložit až na rok 2018. „Tato akce byla totiž plánována jako zcela apolitická,“ píše na webu festivalu, „bohužel v současné, stále vyhrocenější situaci na politické scéně bychom striktní oddělení akce od politické kampaně udrželi jen stěží.“
Jiří Drahoš již získal 78 tisíc podpisů pro svou prezidentskou kandidaturu.
Jiří Drahoš (68), bývalý předseda Akademie věd
Prezident Zeman na návštěvě Moravskoslezského kraje
7
Fotogalerie

I přes velký počet ohlášených kandidatur vychází z průzkumů pouze dvě osobnosti, které mají v prezidentské volbě šanci vážně konkurovat Miloši Zemanovi. Michal Horáček má sympatie 23 procent voličů, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš potom 22. Známý podnikatel a textař ovšem má v nadcházejícím souboji jednu podstatnou výhodu – dokáže více oslovit ty voliče, kteří před čtyřmi lety dali hlas Zemanovi.

Vyplývá to z unikátního průzkumu, který pro E15 vypracovala agentura STEM/MARK. Analýza se místo volebních preferencí zaměřila na předpoklady jednotlivých kandidátů na to být ideálním prezidentem.

„Všichni máme v živé paměti výzkumy při poslední prezidentské volbě, kdy byl podle preferencí jasným favoritem Jan Fischer. Víme, jak dopadl,“ vysvětluje zvolení netypické metodiky expert agentury STEM/MARK Pavel Šimoník.

I když se poslední dobou množí spekulace o Zemanově zdravotním stavu a jeho účasti v prezidentských volbách, stále by byl jejich hlavním favoritem, sympatie mu v průzkumu vyjádřilo 31 procent voličů. Těsný souboj každopádně čeká Horáčka a Drahoše. „Jejich rozdíl je tak malý, že je na hranici statistické chyby,“ komentuje minimální rozdíly v preferencích Šimoník.

Oba kandidáti ale mají vcelku odlišnou voličskou základnu. Jiří Drahoš mnohem více těží z podpory a sympatií „antizemanovského tábora“, přičemž Michal Horáček má podle dat jako jediný protikandidát potenciál přesvědčit bývalé voliče současné hlavy státu. „To z Horáčka dělá mírného favorita, protože půjde hodně o hlasy někdejších Zemanových voličů, kteří se probudili ze sna,“ myslí si expert STEM/MARK.


Vše o prezidentských volbách čtěte zde >>>


Horáček má větší sympatie u lidí z malých obcí a s maturitou. Drahoše předčí i u mladších voličských skupin. Někdejší předseda Akademie věd má zase výrazný náskok u vysokoškoláků a obyvatel hlavního města.

Průzkum hodnotil i jednotlivé vlastnosti kandidátů pro vykonávání prezidentského úřadu. Oslovení vidí u Horáčka výrazně větší tah na bránu a charisma. 

Podívejte se na vystoupení Michala Horáčka v pořadu Štrunc: