Propuštění Kajínka má odpoutat pozornost od Babiše, tvrdí politologové

Kajínek a přeživší oběť Pokoš

Kajínek a přeživší oběť Pokoš Zdroj: koláž blesk.cz

Miloš Zeman
2
Fotogalerie

Milost pro dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, kterou ve čtvrtek ohlásil prezident Miloš Zeman, má odvést pozornost od problémů ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, soudí politolog Tomáš Lebeda. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové souvisí milost doživotně odsouzenému Kajínkovi s prezidentskými volbami, v nichž chce Zeman funkci hlavy státu obhajovat.

"Načasování je jednoznačně spojené s tím, že místo aby se teď řešil problém pana ministra financí, tak se bude řešit pan Kajínek. Povede to k rozmělnění pozornosti a odvedení pozornosti od toho, co je naprosto podstatné," řekl dnes Lebeda.

Agenda se podle něho nastoluje tak, aby překryla agendu jinou. "Zaplní titulní strany a zapomene se na podstatu problému, a to, proč premiér navrhuje odvolání ministra financí," je přesvědčen Lebeda.

Podívejte se, co si o vládní krizi myslí bývalý premiér Paroubek:

Ministerský předseda Bohuslav Sobotka chce Babišův odchod z vlády kvůli podezřením, že ministr v souvislosti s jednokorunovými dluhopisy šidil stát na daních a že ovlivňoval svá bývalá média. Zeman navíc čelí kritice kvůli tomu, že návrh na odvolání Babiše zatím nepřijal, žádostí se chce zabývat až po návratu z cesty do Číny ve druhé polovině příštího týdne. Zeman i Babiš se proti kritice a podezřením ohrazují.

Dvořáková vnímá milost pro Kajínka jako politický krok, načasování je podle ní ale spíše souhra náhod. Připomněla, že Zeman už v dubnu uvedl, že o milosti vážně uvažuje, protože není úplně přesvědčený o jeho vině. Zeman chce podle ní tímto krokem oslovit možné voliče, kteří nesledují politické dění.

"Kajínek má všechny rysy romantizujícího vyprávění, na kterém prezident může získat další okruhy voličů, které se o politické otázky nezajímají," řekla Dvořáková. Udělení milosti se totiž podle ní dostane i do médií, které o politice běžně nereferují. Tak osloví lidi, kteří by k volbám pravděpodobně nešli. Zároveň ale Zeman podle politoložky neztratí jiné okruhy voličů, protože jde o ty, kteří by ho stejně nevolili.

Lebeda soudí, že milosti a amnestie na konci prezidentských období začínají mít "velmi výraznou pachuť". Připomněl v této souvislosti amnestii Václava Klause, jež rovněž vyvolala debaty. "Z milostí a amnestií se stávají velmi silné politické manipulace," řekl politolog. Je podle něho otázkou, zda by hlava státu měla takovou pravomoc mít. "Minimálně v této nekontrasignované podobě," dodal Lebeda.

Robert Pelikán o milosti pro Kajínka: