Šašek provokuje: Aspoň nějaká televize tuší, jak jsou v Česku debaty o migraci nesmyslné

Šašek

Šašek Zdroj: profimedia.cz

Je dobře, že Česká televize věnovala v prezidentské debatě tématu imigrace adekvátní prostor. Tedy marginální.

Zároveň je třeba si zas a znovu potvrdit, že obecně v předvolebních kampaních nejde o fakta, ale o symboly. Přijímání uprchlíků je prostě v jistých kruzích aktem "vítačství" a vlastizrady, nehledě na to, jak důkladná lustrace ze strany zdejších bezpečnostních složek by tomuto činu předcházela.

Nehledě na to, že za symbolickou vlastizradu by se třeba dala považovat i nedůvěra vůči domácím bezpečnostním složkám. Jak se vším může zamávat kontext. Právě ten ony symboly vyskládá do zářivě přehledné linie. A pak svět dává smysl.

Štěpicí linie přitom v současném prvním světě vedou na ose "otevřenosti" versus "uzavřenosti" společnosti. "Zvládneme to" versus "tahle země je naše." Známe to. Tyhle výroky pracují v nějakém dlouho taženém kontextu. Možná se ho hodí připomenout, než si budou zase oba voličské tábory vyměňovat nadávky. A zároveň si uvědomit, že krátké štěky z televizní debaty by takovým kontextem neotřásly.

Výmluvný je komentář z české mutace časopisu Newseek, který se profiloval právě jako symbol světa otevřenosti a kosmopolitnosti. Amerického novináře Siegrieda Mortkowitze údajně šokoval výrok jeho českého známého o tom, že se mu v Paříži přestalo líbit, protože "tam prý bylo moc černochů." "Nedokázal jsem pochopit, jak člověk s jeho vzděláním a zkušenostmi může být zároveň rasistou," napsal Mortkowitz.

Jenže pak jsou tu i jiní obyvatelé Česka. Na twitteru například jistá uživatelka v pozitivním duchu zmiňovala archetypální situaci, kterak přistěhovalec z Kavkazu prodává v německém městě turecké speciality a z repráků zní album od Eminema. Jenže teď nastává ta klíčová otázka, která je přímo v základu výše nastíněného rozdělení společnosti: může se někomu takový kosmopolitní svět nelíbit, aniž by smýšlel rasisticky?

Prezidentskou debatu na ČT jsme sledovali v online přenosu >>>

Co někomu vyhovuje jako zajímavý kosmopolitní mix, někomu třeba připadá jako překombinované, přeplácané, identitárně neukotvené. Vnímá jej jako další osten globalizovaného světa, který se mění příliš rychle a v onu slavnou páru rozpouští vše byť jen symbolicky pevné. A právě představa, že takový trend dorazí do Česka, mnohé děsí.

Mnohým může dokonce nevyhovovat i v případě, že neopakují alarmistické hoaxy o zkáze Evropy. Otázka míry, preferencí, životního stylu. Jak prosté to někdy je. V takovém postoji, chceme-li diskurzu, rasismus coby přesvědčení o podřadnosti ostatních příslušníků lidského druhu, roli hrát nemusí, ačkoliv si nelze namlouvat, že mnohdy je tomu naopak. Co na tom, že tato země prostě na přistěhovaleckém seznamu vysněných států není, fakta vlastně netřeba moc řešit, jde jenom o směřování společnosti.

Průběh druhého kola prezidentských voleb sledujte v online přenosu >>> 

Z prezidentské debaty ale nakonec vyvstal paradox, kdy dva kandidáti říkají totéž, ale přesto symbolizují něco úplně jiného. I Drahoš se ostatně vymezil proti přijímání ekonomických migrantů, zopakoval, že Česko si musí rozhodovat samo o tom, koho přijme na své území a že se tito lidé musejí zdejší společnosti přizpůsobit. Jenže protistrana mu to nevěří, protože jej vnímá v jiném kontextu.

Největší pomýleností by ale nakonec bylo věnovat migraci v prezidentské debatě větší než minimální prostor. S ní totiž prezident České republiky nadělá ještě méně než s kontextem, v němž jsou jeho slova vnímána.

Vše o druhém kole voleb čtěte zde >>>