Ústavní soud zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti šancí

Ústavní soud zrušil aditivní klauzule, které koalicím pro vstup do Sněmovny stanovily činily deset, 15, respektive 20 procent

Ústavní soud zrušil aditivní klauzule, které koalicím pro vstup do Sněmovny stanovily činily deset, 15, respektive 20 procent Zdroj: Profimedia

Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pěti procent hlasů. Vyplývá to ze zásahu Ústavního soudu, kterým zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. "Zajistit rovné volební právo je nezpochybnitelný ústavní příkaz," řekl k rozhodnutí předseda ÚS Rychetský.

Ústavní soud zrušil aditivní klauzule, jež pro vstup koalicím stanovily činily deset, 15, respektive 20 procent. „Ruší se z mnoha důvodů. Například proto, že se v minulosti dostala do novely zákona až ve druhém čtení ve sněmovně a bez jakkoli diskuze,“ uvedl ústavní soudce zpravodaj Jan Filip. 

Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů. Nález nemá časový odklad, dopadne tedy už na letošní podzimní sněmovní volby.

„Volby byly vyhlášeny, ale nemusejí být zásahem soudu zrušeny. Budou nadále probíhat na základě krajské organizace,“ dodal Filip. „Ústavní soud je orgánem ochrany ústavnosti a má povinnost rozhodnou. Ve Spojených státech soudy zasahují i do probíhajících voleb,“ podotkl.

Volební kraje mohou podle ÚS dál kopírovat hranice krajů jako vyšších územně-samosprávných celků. K dosažení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů postačí jiné změny. Zásahy ÚS do čtyř paragrafů volebního zákona jsou dílčí, senátoři, kteří se na soud obrátili už v roce 2017, neuspěli ve všem.

Organizace nadcházejících voleb, které prezident vyhlásil na 8. a 9. října, se dnešní nález podle ÚS nedotkne. Rizika spojená se změnou volebních pravidel by nastala až po uplynutí lhůty pro podávání kandidátních listin, tedy v srpnu 2021, míní soud. Politici tak prý mají dostatečný prostor pro přijetí nové právní úpravy, která zrušené části volebního zákona nahradí.

Rozhodnutí Ústavního soudu je podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila akutní výzvou k přijetí volební novely, Senát je připraven jednání se Sněmovnou iniciovat.

Opoziční strany vítají zrušení části volebního zákona Ústavním soudem. Povede podle nich k narovnání pokřiveného prostředí a napraví dosavadní diskriminační systém. Zástupci stran na sociálních sítích také vybízejí ke konstruktivnímu jednání všech politických stran o novém znění volebního zákona.

Podle hnutí Starostové a nezávislí, které je nejmenším uskupením ve sněmovně,  dalo rozhodnutí soudu za pravdu názoru, že dosavadní systém porušoval ústavně garantované právo rovnosti hlasů. „Teď je díky práci senátorů šance to změnit,“ uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

Starostové jsou podle něj připraveni na urychlené společné jednání zástupců všech stran. „Musí začít připravovat takovou změnu volebního zákona, která bude spravedlivá pro všechny občany naší země a každý volič v letošních volbách bude mít stejnou váhu hlasu a nebude se cítit volebním systémem bitý,“ dodal.