Babišovi hrozí až deset let vězení. Dotační podvod řídil vědomě, tvrdí policie

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Farma Capi hnizdo

Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010
Jízdárna Čapího hnízda
Babiš a Faltýnek
10
Fotogalerie

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš údajně cíleně a vědomě koordinoval své blízké v případu možného dotačního podvodu v rámci Čapího hnízda.

Podle zjištění Práva to tvrdí policisté v pětistránkové žádosti o vydání poslanců Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Exministrovi financí v něm prý hrozí pět až deset let vězení.

V kauze kromě dvou výše jmenovaných figurují také Babišovi příbuzní a spolupracovníci. Například jeho manželka Monika, její bratr Martin Herodes a Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková.

„Babiš podle policie řídil a koordinoval kroky těchto osob, a to zcela vědomě a s dokonalou znalostí všech skutečností, s cílem získat neoprávněně finanční prostředky z dotace ROP střední Čechy na výstavbu farmy Čapí hnízdo,“ píše úterní Právo, které se odvolává na pětistránkovou žádost policie o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání.

Jmenované osoby se měly podílet na „účelovém skrytí identity osoby fakticky ovládající firmu, kterou měl být právě Babiš“.

Jak se vyvíjela kauza s Čapím hnízdem? Podívejte se na video:

Video placeholde
Čapí hnízdo: čtěte, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára

O vydání Babiše a Faltýnka bude v pátek jednat mandátový a imunitní výbor, jehož stanovisko je ovšem jen doporučující. Hlavní slovo bude mít plénum Poslanecké sněmovny, které se žádostí začne zabývat 5. září. Je ale možné, že o vydání bude muset znovu rozhodovat i nová Sněmovna, která vzejde z říjnových voleb. Případnému trestnímu stíhání osob bez poslanecké imunity zapletených v kauze ale nic nebrání.

Podle Práva za zvlášť závažný trestný čin dotačního podvodu spáchaný formou účastenství a za zvlášť závažný zločin poškozování finančních zájmů Evropské unie, za které chce policie Babiše stíhat, stanoví trestní zákoník trest v rozmezí pěti až deseti let.

Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

V úterní reakci pro Právo odmítl, že by řídil a koordinoval dotační podvod. „Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie, žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoli trestné činnosti, natož v souvislosti s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizoval ani neřídil,” uvedl.  

Více domácích zpráv najdete na serveru Blesk.cz >>>