Lidé chtějí ve zdravotnictví platit ze svého, vyšlo výrobcům léků v průzkumu

Chřipka

Chřipka Zdroj: Archiv Blesku

Více než dvě třetiny lidí by byly ochotné si více doplácet při léčbě běžných nemocí, pokud by díky tomu byla dostupnější drahá péče pro pacienty s vážnými chorobami. 

Sedmnáct procent dotázaných souhlasilo bez dalšího, že by byli ochotní doplácet, dalších 42 procent by bylo ochotných si připlatit, pokud by zvýšení spoluúčasti nebylo velké.

Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C, který udělala v květnu na reprezentativním vzorku pěti set lidí ve věku 18 až 79 let. Průzkum zadala Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, aby zjistila názory společnosti na případné reformy.

Pro výkonného ředitele AIFP Jakuba Dvořáčka prý byla vysoká podpora zvýšení spoluúčasti překvapením. „Ukazuje se, že veřejnost to vnímá jinak než politici,“ uvedl Dvořáček. „Na této otázce byly vyhrané minulé volby. Dnes se posouváme dál,“ myslí si.

Podle průzkumu jsou lidé nakloněni i dalším změnám, které by měly pomoci udržitelnosti financování zdravotních služeb. 43 procent dotázaných podpořilo, že by se mělo změnit vybírání zdravotního pojištění tak, aby lidé platili různé sazby podle svého životního stylu. Znovuzavedení regulačních poplatků podpořilo jen 13 procent dotázaných. Patnáct procent lidí si myslí, že s tím, že náklady na péči rostou, není potřeba dělat nic.

Podle poloviny dotázaných je české zdravotnictví kvalitou srovnatelné se zdravotnictvím v západních zemích EU, nebo dokonce lepší. Třetina lidí si myslí, že je horší. Průzkumníci se ptali na stejnou otázku i odborníků, kteří posoudili české zdravotnictví jako stejně dobré nebo lepší než západní v 82 procentech.

Systémové změny prosazuje mimo jiné iniciativa experta Pavla Vepřeka Zdravotnictví 2.0. „Bez většího zapojení pacientů se zdravotní systém neobejde,“ soudí Vepřek.