Míříme na východ, říká k výsledkům voleb lidovecký europoslanec Svoboda

Pavel Svoboda

Pavel Svoboda Zdroj: CTK

Pavel Svoboda
2
Fotogalerie

Podle europoslance za KDU-ČSL Pavla Svobody předběžné výsledky voleb ukazují, že racionalita v politice už prakticky vůbec nefunguje a politika se stává soubojem emocí a vyvolávání strachu.

Jak na vás působí průběžné výsledky sčítání hlasů?

Očekával jsem poněkud lepší výsledek pro KDU-ČSL. Ale zdá se že programy valnou část voličstva nezajímají. Ani účast v celkem úspěšné vládě, která přinesla tomuto národu leccos dobrého, mnoho lidí nezajímá. Zdá se, že negativní emoce a hrátky se strašením získaly větší pozornost voličů než reálné politické výsledky. Mohu to shrnout do věty, že když se podívám na to, jak podstatná část voličstva volila, tak se těším na nástup umělé inteligence.

To je dost kruté hodnocení. Zdá se, že se tu rodí mocenský hegemon, který si zřejmě bude velmi snadno vybírat koaliční partnery. To je dosud nevídané.

Ano. Je vidět, že politika je o emocích a není o racionalitě. ANO zřejmě dokázalo oslovit významnou část voličů a předběžně je potřeba jim k tomu pogratulovat. Nicméně si myslím, že by si tato země zasloužila jiný poltický reliéf než ten, který ukazují předběžné výsledky.

Mají tradiční strany v rukách nějaké nástroje, jak korigovat vývoj, který předběžné výsledky ukazují?

To je velmi těžká otázka. Zatím jsme byli zvyklí pracovat s racionálnem, s konkrétními politickými výsledky a se slušnou politikou, která se dívá na to, jaké je společné dobro tohoto státu. A ono to nezabírá. Tak se samozřejmě nabízí cesta populismu, kterou my jít rozhodně nechceme. Velkým úkolem je, jak, aniž bychom šli cestou populismu, v budoucnosti oslovovat i emoční stránku našich voličů.

Domníváte se, že Andrej Babiš výrazným vítězstvím získá větší legitimitu stát se premiérem, přestože bude trestně stíhán?

Získá formální legitimitu k tomu stát se v tradicích české politiky premiérem. Samozřejmě pokud bude premiérem, tak nás to z hlediska politické kultury posune na východ. Aby se stal premiérem, dokonce jen řadovým poslancem, člověk, vůči němuž probíhá trestní řízení, tak to je v západní civilizované politické kultuře nevídaná záležitost. V tomto směru je bohužel třeba konstatovat, že se blížíme k východu.

Pokud by to znamenalo zabránit dejme tomu koalici ANO a SPD, měli by lidovci přehodnotit svůj postoj, že nepůjdou do vlády se stíhaným premiérem?

Ne. Tohle je hranice, kterou by KDU neměla překračovat.

Volby 2017 sledujeme online >>>