Piráti navrhují superrovnou daň 47 procent. Bohatí budou platit víc, tvrdí

Pražský zastupitel Jakub Michálek z Pirátů

Pražský zastupitel Jakub Michálek z Pirátů Zdroj: ČTK

Pirátská strana v čele s Ivanem Bartošem má na internetu spoutu fanoušků.
Bývalý předseda ČPS Ivan Bartoš.
3
Fotogalerie

Česká pirátská strana navrhuje sloučení všech dílčích sazeb daní a odvodů, které podle ní činí v součtu 48,6 procenta, do jedné "superrovné" daně, a to 47 procent.

Zdanění práce by se tak podle Pirátů snížilo o 1,6 procentního bodu a velká většina zaměstnanců by si polepšila. Strana na svém webu spustila daňovou kalkulačku, kde mohou lidé zjistit, co by pro ně případné zavedení takové daně znamenalo. Sdělil to vedoucí mediálního odboru Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

"Je superrovná, protože má stejnou sazbu pro všechny příjmové skupiny, zatímco dnes vysokopříjmové skupiny daní méně," uvedl místopředseda strany a pražský lídr Jakub Michálek.

Současná "změť" sazeb má podle něj jediný cíl, a to skrýt před lidmi skutečné zdanění, které ve skutečnosti není rovné ani spravedlivé. Díky "superrovné" dani bude každý jasně vidět, kolik platí, dodal. Kroky nezbytné k výpočtu čisté mzdy a mzdových nákladů jsou nyní podle něj složité.

Jednotná daň by usnadnila život i zaměstnavatelům, tvrdí Piráti. "Budou odvádět jednu daň na jeden účet a komunikovat s jedním úřadem. Naše kalkulačka ukazuje, že navrhujeme snadné a proveditelné řešení," uvedl Michálek.

Piráti poukázali také na to, že jsou teprve třetí stranou po ČSSD a ODS, která ukázala konkrétní daňové návrhy. ODS navrhuje v programu například to, aby zaměstnanci 15procentní sazbu platili místo ze superhrubé mzdy nově z hrubé mzdy. ČSSD navrhla zavést čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. Sazba by rostla s výší výdělků.

V Česku je nyní daň z příjmu fyzických osob 15 procent ze základu daně. U zaměstnance je základem daně superhrubá mzda. To je hrubá mzda navýšená o povinné sociální a zdravotní pojistné placené zaměstnavatelem. Navíc lidé s měsíčním příjmem zhruba 113 000 korun měsíčně platí ještě sedmiprocentní tzv. solidární daň.