Proč unikají informace z vyšetřovacích spisů? Poslanci vidí problém u policie a žalobců

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek při rozhovoru pro Blesk.cz zkritizoval hnutí ANO, kvůli neúčasti na hlasování o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek při rozhovoru pro Blesk.cz zkritizoval hnutí ANO, kvůli neúčasti na hlasování o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání Zdroj: Karel Kopáč / Blesk

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš požádal ve svém vystoupení poslance o vydání k trestnímu stíhání, Poslanecká sněmovna 6. září 2017
Radek Vondráček
Radek Vondráček
4
Fotogalerie

Poslanecká komise chce změnit sedm zákonů. Navrhuje větší kontrolu a zpřesnění pravomocí orgánů činných v trestním řízeni, tedy policie, GIBS i státních zástupců.  

Za úniky z policejních spisů do některých médií mohou hlavně orgány činné v trestním řízeni a nikoliv právní zástupci stíhaných nebo obžalovaných lidí. Závěrečná zpráva poslanecké vyšetřovací komise ustavené z popudu ČSSD po zveřejnění nahrávek, na nichž exministr financí a šéf ANO Andrej Babiš hovoří s novinářem Markem Přibylem, proto navrhuje změnu dohromady sedmi zákonů.

Většinou se týkají právě policie, Generální inspekce bezpečnostních sborů a státních zástupců. Přesněji definovat by se měla i činnost soukromých detektivních agentur, aby měly výslovně zakázáno získávat informace od vyšetřovatelů či žalobců.

„V některých případech nebyly úniky v zájmu obviněných, takže z nich nelze vinit advokáty. V každé konkrétní kauze je třeba zkoumat, komu prospěly,“ uvedl předseda komise Martin Plíšek (TOP 09). Dodal, že na konečném znění zprávy, která bude zveřejněna dnes odpoledne, se komise shodla jednomyslně.

Dolní komoře parlamentu členové komise doporučí, aby vyzvala vládu k předložení změny zákona o státním zastupitelství, podle níž by podobně jako v některých jiných zemích vznikl zvláštní útvar zabývající se protiprávním jednáním návladních.

Speciální složka s celorepublikovou působností by působila pod Nejvyšším státním zastupitelstvím. Vyzrazení informací ze spisů by v trestním zákoníku nově spadalo pod paragraf zneužití pravomoci úřední osoby.


Čtěte, jak kroužkovat ve volbách své favority >>>


Nejvyšší žalobce má námitky

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman je proti tomu, aby měl pod sebou speciální útvar pro objasňování protiprávní činnosti žalobců. „Nejvyšší státní zastupitelství nemůže působit jako orgán první instance, poněvadž by v takových případech byl znemožněn dohled, který musí vykonávat vyšší instance. Můžeme se ale zamyslet nad tím, zda by tato příslušnost měla být dána vrchním státním zastupitelstvím. V dané věci považuji za důležité zpřesnit kárné řízení a zavést přípravné řízení kárné,“ uvedl.

Komise dále navrhuje, aby se v zákoně o Generální inspekci bezpečnostních sborů jasněji vymezila věcná a místní příslušnost při prověřování a vyšetřování úniků. Lepší kontrole by pomohla také podrobnější úprava toho, kdy by se měly poskytovat důkazy například pro civilní či správní řízení v případě, že kauza je takzvaně živá.

Mezi další záměry komise patří, aby každý orgán činný v trestním řízení, který poskytuje prostřednictvím médií informace, zaznamenával veškerou komunikaci s novináři a její obsah ukládal.

Vláda by měla rovněž zvážit změnu trestního řádu a definovat v něm, jakou podobu by musel mít veřejný zájem, aby ospravedlnil získávání a uveřejňování informací z trestního řízení.

„V tomto případě by se upravil trestní řád, využít by se mohla judikatura EU,“ podotkl Plíšek. Aby se zabránilo dehonestaci stíhaných a jejich rodin, měl by být novelizován zákon o ochraně osobních údajů, aby s výjimkou důkazních materiálů byly ostatní informace chráněny.

Rozhodne až nová vláda a sněmovna

Plíšek připustil, že vzhledem ke končícímu volebnímu období bude muset nová opatření uskutečnit až nový kabinet.

„Neoprávněné úniky informací z živých vyšetřovacích spisů beru velmi vážně, je to smutný fenomén. Očekávám, že i příští Poslanecká sněmovna se tímto problémem bude zabývat a že zváží schválení návrhů, které jí komise předložila,“ dodal.

Vše k nadcházejícím volbám najdete zde >>>

Stejně jako on i ostatní zástupci komise prý budou její návrhy podporovat v případě, že budou znovu zvoleni.

Poprvé se poslanecká komise sešla v polovině července. Její vytvoření zákonodárci schválili na popud ČSSD kvůli nahrávkám předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, na kterých se s bývalým redaktorem MF DNES Markem Přibilem baví o vyšetřování údajně „živých případů“ (více o nahrávce zde). Podle zvukového záznamu spolu oba muži probírají, zda by mohly informace poškodit Babišovu politickou konkurenci.

V komisi má každá strana svého zástupce
V poslanecké komisi zasedají kromě předsedy Martina Plíška (TOP 09) také Jiří Štětina (Úsvit), Lukáš Pleticha (ČSSD), Radek Vondráček (ANO), Petr Kudela (KDU-ČSL), Josef Zahradníček (KSČM) a za ODS Marek Benda.