"Vlk v rouše beránčím". Německá kontrarozvědka sleduje protiimigrační AfD kvůli extremistům

Maiziere

Maiziere Zdroj: profimedia.cz

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére
Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra Thomas de Maiziére
Alice Weidelová z Alternativy pro Německo
4
Fotogalerie

Německá kontrarozvědka sleduje členy protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD), aby zjistila, zda na sebe moc ve straně nestrhávají extremisté s protiústavními cíli. Serveru t-online.de to řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. AfD, která je podle ministra "vlkem v rouše beránčím", se podle průzkumů veřejného mínění dostane po nedělních volbách do Spolkového sněmu. Některé ankety jí dokonce přisuzují třetí příčku.

Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), který má v Německu funkci civilní kontrarozvědky, se podle ministra vnitra zabývá tím, zda "na sebe moc ve straně nestrhávají pravicoví extremisté a zda na stranu mají vliv". Stranu jako takovou podle něj ale BfV nesleduje.

"Celkově není strana AfD extremistická, takže ji úřad na ochranu ústavy jako celek sledovat nemůže," zdůraznil de Maiziére. Stranu nelze nechat sledovat kontrarozvědkou jen proto, že se vám nelíbí její politické názory, dodal.

V současnosti podle ministra BfV zaznamenává všechny extremistické výroky z řad členů AfD, mimo jiné ze sociálních sítí, a vyhodnocuje je.

Obavy z toho, že po nedělních volbách v parlamentu usedne pravicově populistická AfD, dnes vyjádřila mimo jiné Ústřední rada Židů v Německu. Podle jejího předseda Josefa Schustera je možné, že se strana v budoucnu obrátí i proti Židům. "Je to strana, která brojí proti menšinám," uvedl. V současnosti jsou touto menšinou muslimové, ale to se může změnit, dodal Schuster.

Znepokojení ze "vzteku a nenávisti", které lze v současnosti pozorovat v ulicích především východní části Německa, dnes vyjádřil také předseda Spolkové centrály pro politické vzdělávání Thomas Krüger. "Můžeme jen doufat, že nebudeme ve volební den nepříjemně překvapeni," řekl.

Podle ředitele agentury pro výzkum veřejného mínění Forsa Manfreda Güllnera není nutné mít přehnané obavy, protože se AfD po vstupu do parlamentu velmi rychle sama rozhádá.

"AfD se rozloží, protože tomu tak u sektářských skupin z pravého okraje politického spektra zatím vždycky bylo," řekl listu Neue Osnabrücker Zeitung. Nebezpečí pro demokracii ze vstupu AfD do Spolkového sněmu podle něj neplyne. "Je to neradostné, ale není to žádná katastrofa," uvedl. Němci jako celek jsou podle něj totiž zapřisáhlí demokraté.