Merkelová ztrácí, ale blížící se volby zřejmě vyhraje. Analytička: Pro voliče je zárukou stability

Angela Merkelová vystoupila před svými podporovateli ve Schwerinu

Angela Merkelová vystoupila před svými podporovateli ve Schwerinu Zdroj: Reuters

Zvládneme to? (na obrázku kancléřka Merkelová)
Kampaň Angely Merkelové provázejí vyjádření podpory i odporu
Němci zatím nemají jasno, koho budou volit.
Německé volby: Strana Merkelové v průzkumu drtí sociální demokraty, které vede Martin Schulz
5
Fotogalerie

Angela Merkelová znovu vyhraje volby a počtvrté se stane kancléřkou. Obdobné fráze plní německý i zahraniční tisk několik týdnů a potvrzují je i poslední volební průzkumy. V nich vedoucí strana CDU/CSU sice lehce ztratila, i přesto se neočekává, že by Merkelová skončila jako poražená. 

Nejnovější volební průzkum předpovídá CDU/CSU volební výsledek 37 procent, což je o čtyři procenta méně, než strana získala před čtyřmi lety. I přesto si strana drží patnáctiprocentní náskok na sociálnědemokratickou SPD, kterou vede bývalý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

„Merkelové si řada Němců cení jako opatrné političky, která až na výjimky nedělá velká gesta a ukvapené kroky,“ říká analytička Asociace pro mezinárodní otázky Zuzana Lizcová. „V dnešním rozkolísaném světě ji vnímají jako záruku stability,“ doplňuje Lizcová.

Sociální demokraté se stejně jako koaliční CDU/CSU potýkají s mírným propadem hlasů, což by mohlo ohrozit vyjednávání o následné povolební spolupráci. Tu by mohla Merkelová navázat také se Zelenými, liberální FDP nebo Levicí, pravděpodobně by však muselo dojít k vytvoření tripartity. Server Bloomberg zároveň uvádí, že pro německé hospodářství by bylo nejlepší spojení CDU/CSU v koalici s FDP. Liberální demokraté dlouhodobě podporují tvorbu pracovních míst a snížení daňové zátěže.

Kromě pokračování růstu ekonomiky a průmyslu byly dalšími volebními tématy například změny v důchodovém systému, bezpečnost, výše nájmů, nastavení školství, integrace a také migrace.

Na protiimigračním postoji postavila svou rétoriku pravicová Alternativa pro Německo (AfD). Ta se v posledních průzkumech dostala na třetí příčku, volit by ji mohlo až deset procent Němců. „Její konečný zisk může být ještě o něco vyšší, řada voličů se v průzkumech zdráhá přiznat, že by byli ochotní dát AfD svůj hlas,“ uvádí Lizcová.