Pětina přihlášených stran nesplnila podmínky pro účast v eurovolbách, hrozí jim pokuty

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: acz

Evropský parlament
Evropský parlament
3
Fotogalerie

Osm ze 40 uskupení přihlášených ke květnovým volbám do Evropského parlamentu nedodalo dohledovému úřadu informace o volebním účtu nebo o webových stránkách. Za nesplnění povinnosti jim hrozí sankce od 10 tisíc do 100 tisíc korun, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Linda Hrubešová. Pochybení se netýkají žádné z parlamentních stran.

Sedm subjektů nedodalo úřadu ani informace o volebním účtu, ani o webových stránkách. Česká Suverenita nedodala pouze informace o webu. Obě povinnosti nesplnily například uskupení Tvůj kandidát, Pro Česko nebo Romská demokratická strana. „Všechny kandidující parlamentní strany svou povinnost splnily, problémy evidujeme spíše u menších uskupení,“ uvedl člen vedení úřadu František Sivera, koordinátor agendy evropských voleb.

Evropské volby začaly. Jejich průběh a následně i sčítání hlasů sledujte prostřednictvím online přenosu >>>

Úřad může za chyby vyměřit pokutu až 100 tisíc korun. „Konečná výše pokuty se odvíjí od závažnosti provinění, ale v potaz musí úřad brát i dopad, který by uložená sankce mohla mít na další existenci strany,“ dodal Sivera.

U volebního účtu má subjekt povinnost sdělit úřadu pouze jeden internetový odkaz, po jehož otevření se zájemci ihned zobrazí náhled účtu strany. Druhý požadavek směřuje na zaslání adresy webu s informacemi o financování volební kampaně, protože volební účet nemůže poskytnout všechny informace o finanční hodnotě kampaně. „Jedná se například o údaje o dárcích, ale také třeba o zboží nebo službách, které strana získala zčásti nebo zcela bezúplatně,“ doplnila Hrubešová.

Úřad bude v době kampaně účty a weby monitorovat a kontrolovat jejich dostupnost, doplňování informací a podobně. Tři dny před termínem voleb musejí strany zveřejnit všechny informace o dárcích, jejichž finanční i nefinanční příspěvky strana použila nebo má použít v kampani.

K volbám do Evropského parlamentu se na ministerstvu vnitra přihlásilo 40 subjektů. Ministerstvo do 6. dubna rozhodne o jejich registraci. Kandidaturu ohlásilo všech devět sněmovních stran a hnutí, přičemž STAN a TOP 09 se dohodly na koaličním postupu. Mezi nová uskupení patří hnutí Evropa společně (ESO) europoslance Jaromíra Štětiny (za TOP 09) nebo Hlas dalšího europoslance Pavla Teličky (za ANO).