Senátní obvody se kvůli počtu obyvatel měnit nebudou, vymínila si horní komora

Senátní volby

Senátní volby Zdroj: čtk

Hranice senátních volebních obvodů se už zřejmě nebudou měnit kvůli rozdílům v počtu jejich obyvatel. Senát ve středu tuto změnu prosadil do novely volebního zákona, kterou nyní dostane k opětovnému posouzení sněmovna. Na rozdíl od běžných norem ale dolní komora nemůže Senát přehlasovat. Horní komora také v doprovodném usnesení vyzvala vládu, aby předložila novou úpravu, která by přinesla větší územní stálost senátních obvodů.

Ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) to přislíbil. Naznačil ale, že přijatá senátní verze zcela neodvrátila možnost, že bude u soudu napadena platnost podzimních senátních voleb v některých obvodech. Úplně to neznamená, že by se eliminovalo riziko, že by nebylo možné se dovolat rovnosti volebního práva s odvoláním na ústavu," uvedl Metnar.

Senátní volby 2020: Ve kterých obvodech budou Češi volit nové senátory? >>>

Vláda navrhovala novelou upravit hranice 17 z 81 senátních volebních obvodů kvůli tomu, aby každý senátor zastupoval přibližně stejný počet obyvatel. Změny ale podle kritiků berou v úvahu pouze demografické hledisko, nikoli spádovost území obvodů. Navíc se kvůli těmto změnám stává, že někteří voliči mohou volit senátora nikoli jednou za šest let, ale v kratším či delším časovém období.

Jak se volí do Senátu? Více zde >>>