Bartoš s Rakušanem se dohodli se Spolu. Fiala by přitom vykroužkované Piráty k vládě nepotřeboval

Vít Rakušan ve volebním štábu Pirátů a STAN

Vít Rakušan ve volebním štábu Pirátů a STAN Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Vít Rakušan ve volebním štábu Pirátů a STAN
Vít Rakušan ve volebním štábu Pirátů a STAN
Vít Rakušan ve volebním štábu Pirátů a STAN
Vít Rakušan ve volebním štábu Pirátů a STAN
Petra Pecková, hejtmanka středočeského kraje za STAN
22
Fotogalerie

Opoziční koalice mají pohodlných 108 hlasů k potenciální společné vládě. Propad Pirátů a Starostů zachránila trojkoalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, která v součtu dokázala přeskočit vládní hnutí ANO premiéra Andreje Babiše a vyhrát volby. Obě koalice se rychle dohodly na společném postupu, smutní Piráti se čtyřmi mandáty přitom k vládě s důvěrou nejsou potřeba.

Atmosféra ve volebním štábu Pirátů a Starostů by se dala popsat nejspíše jako směsice zklamání i úlevy. Zisk 15,6 procenta je hluboko pod očekáváním, hlasy se však zřejmě přelily ke koalici Spolu a je zde naděje na společné vládnutí. Z převálcování Pirátů nicméně nemají radost ani Starostové, byť sami získali ze 37 mandátů hned 33 křesel. Zopakovali tak úspěch lidovců z roku 2002, kteří v koalici s Unií svobody získali díky kroužkování 23 křesel z celkových 31 mandátů. „Myslím, že si Piráti nezasloužili být takto potrestáni, protože to neodpovídá jejich práci ve sněmovně ani v kampani,“ povzdechl si Věslav Michalik (STAN).

Předseda STAN Vít Rakušan do omrzení všem médiím opakuje, že vyjednávat o vládě bude společně s Piráty. „Jestli voliči nějak rozhodli, nemění nic na tom, že koalice Pirátů a Starostů dál existuje a bude postupovat jednotně. V koaliční smlouvě stojí společně do vlády, společně do opozice. Voliči rozdali hlasy tak, že budeme schopni participovat na vládním projektu změny v České republice,“ uvedl. Nechtěl přitom upřesnit, jak budou Piráti případně kompenzováni za vykroužkování. Byť se původně počítalo s tím, že se koalice po volbách rozpadne do dvou samostatných poslaneckých klubů, na stole je nyní varianta společného klubu.

„Kroužkování je zcela legitimní způsob vyjádření názoru. Pirátský klub skutečně citelně oslabil. Dotkla se nás silná dezinformační kampaň a váhající voliči byli tímto ovlivněni,“ připouští předseda Pirátů Ivan Bartoš, který zatím odmítá dotazy k případné rezignaci. „Předseda je osobně odpovědný za svou stranu v každý její moment. Máme po každých volbách celostátní pirátské fórum, které je teď naplánováno na leden, kde se bude volit nové vedení strany,“ řekl Bartoš s tím, že ještě předtím proběhnou jednání s členskou základnou. „Pokud bude poptávka po mé výměně v čele strany, budeme to řešit klidně dřív,“ dodal.

V průběhu tiskové konference Pirátů a Starostů se při sčítání posledních hlasů podařilo koalici Spolu přeskočit dosud vedoucí ANO, což všichni přítomní ocenili bouřlivým potleskem. „Obrovská gratulace koalici Spolu. Zaslouží si to, předvedli skvělou kampaň, dokázali oslovit řadu nerozhodnutých voličů, což se nám evidentně v poslední fázi kampani úplně dobře nepodařilo. Věříme, že koalice Spolu dostojí svému příslibu, že s oligarchy a extremisty se nevyjednává,“ řekl Rakušan.

Za Petrem Fialou, Marianem Jurečkou a za Markétou Pekarovou Adamovou vyrazili lídři koalice už v sobotu večer. Ačkoliv se všichni zúčastněni rychle dohodli na společném postupu, jednání nebudou podle předsedů stran jednoduchá. Půjde nejenom o společný program, ale i o posty ve vládě a ve sněmovně, případně o schvalování státního rozpočtu pro příští rok. „Respektujeme, že koalice Spolu je silnějším subjektem, a z toho plyne, že bude nominovat premiéra. Bylo by falešné říkat cokoli jiného,“ řekl Rakušan. Posléze koalice vyzvaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o nové vládě.

Právě prezident je nyní na tahu, podle informací z Hradu je přitom nemocný. V sobotu vpodvečer nicméně prezidentův mluvčí oznámil, že si Zeman na neděli dopoledne pozval do Lán Andreje Babiše, který bude mít nejsilnější poslanecký klub. Následovat by měly schůzky s dalšími předsedy stran, některého z nich by poté měl pověřit sestavením vlády. Prezident má dva pokusy, třetí pokus bude náležet předsedovi nové sněmovny, kterého si zvolí opoziční koalice.