Rakušan byl opět zvolen předsedou STAN. Poraženecké nálady nejsou namístě, prohlásil

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Vít Rakušan byl na republikovém sněmu hnutí Starostové a nezávislí (STAN) opět zvolen předsedou
Volba předsedy Hnutí STAN. Již podruhé zvítězil Vít Rakušan, neměl oponenta
Volba předsedy Hnutí STAN. Již podruhé zvítězil Vít Rakušan, neměl oponenta
4
Fotogalerie

Se ziskem kolem 95 procent hlasů obhájili na úterním republikovém sněmu Starostů a nezávislých (STAN) svou funkci předseda hnutí Vít Rakušan i jeho první místopředseda Jan Farský. Sestava řadových místopředsedů je z poloviny nová, někdejšího šéfa STAN Petra Gazdíka a poslankyni Věru Kovářovou v ní doplnili europoslanec Stanislav Polčák a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik. Představitelé STAN i hosté z dalších opozičních stran se v projevech soustředili na blížící se sněmovní volby, vybízeli také ke spolupráci koalic Pirátů a STAN a Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) po volbách.

Rakušan se před dvěma lety stal předsedou STAN se ziskem 93,9 procenta hlasů, tentokrát si ještě polepšil na 95,7 procenta, když získal podporu 179 ze 187 platných hlasovacích lístků. Protikandidáta neměl, stejně jako šéf poslanců STAN Farský, kterého podpořil ve výběru prvního místopředsedy. Pro Farského hlasovalo 94 procent delegátů.

Rakušan ve svém hlavním projevu řekl, že koaliční spolupráce STAN s Piráty funguje, projekt má podle něj Česku vrátit budoucnost. Varoval před poraženeckou náladou, kterou by mohl způsobit propad koalice z prvního místa průzkumů. Nálada v hnutí podle něj nemůže být formulována průzkumy veřejného mínění. „Šli jsme do tohoto společného koaličního projektu proto, abychom změnili ČR. Na tom se nic nezměnilo a nemůže na tom nic změnit průzkum,“ poznamenal.

Volby považuje za klíčové. „Nemůžeme si dovolit další čtyři roky, kdy tu budou vládnout populisté, kdy se vláda bude opírat o komunisty. Nemůžeme dopustit, aby ta vládní sestava byla ještě horší, obludnější,“ řekl. Vyzval koalici Spolu, aby po volbách postupovala společně s Piráty a Starosty. „Veřejnost to čeká,“ míní.

V nejužším vedení zůstali Gazdík a Kovářová, v nově čtyřčlenné sestavě řadových místopředsedů je doplnili Polčák a Michalik. Také v jejich případě byl stejný počet kandidátů jako obsazovaných míst. Čtveřice uchazečů uspěla velkou většinou hlasů.

Na sněmu vystoupili šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda lidovců Marian Jurečka, ODS zastoupil místopředseda Martin Kupka. Rakušan odmítl spekulace, že by mohlo jít o určité gesto občanských demokratů, když na sněm v pražském hotelu Clarion nedorazil předseda Petr Fiala. „My mnohokrát posílali na sněmy konkurenčních stran předsedy, místopředsedy. Než mi několik novinářů tuto otázku kladlo, nenapadlo mě o tom uvažovat. Koalice Spolu tu byla zastoupena absolutně reprezentativně,“ reagoval Rakušan.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš na sněmu uvedl, že před Piráty a STAN stojí v říjnových sněmovních volbách největší výzva, které dosud čelili. Adamová počítá s tím, že koalice Spolu bude po volbách spolupracovat s Piráty a STAN. Oběma subjektům jde podle ní o konec Babišovy vlády. Jurečka označil Piráty i STAN za blízké spojence jeho strany. Podle Kupky je jednodušší hledat se STAN programové shody než nalézt rozdíly.

Starostové na sněmu diskutovali o volebním programu koalice s Piráty a představili také společný ekonomický tzv. Bilionový plán. Do robotizace chce podle něj koalice v příštích pěti letech dát 300 miliard korun, o 100 miliard méně je pak podle ní nutné investovat do bytové výstavby. Nemocnice a sociální služby je podle subjektů potřeba posílit 150 miliardami, výstavbu dálnic a modernizaci železnic pak 240 miliardami. Peníze by přitom neměly jít ze státního rozpočtu.

STAN také upravil své stanovy, které nově například umožní, aby se mezi registrované příznivce dostali i lidé nad 16 let. V závěrečném usnesení sněm mimo jiné vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby si „v zájmu férového čerpání evropských prostředků obcemi, regiony, školami, vědeckými institucemi, malými a středními podniky nebo zemědělci přestal brát ČR jako rukojmí svého střetu zájmů a nahradil Česku veškerou škodu, která vzniká v důsledku porušování pravidel střetu zájmů“.

Sněm STAN se měl původně konat 26. června, den předtím však hnutí oznámilo, že akci odkládá. Reagovalo tak na tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku, které za sebou zanechalo šest obětí a 1200 poničených domů. Téměř dvě stovky delegátů dnes hlasovaly on-line přes své mobilní telefony či počítače, na každé hlasování měli deset minut.