Spor mezi koalicemi: „PirSTAN“ chce zdražit naftu a otevřít debatu o zdanění kapitálu, Spolu to odmítá

Ministryně financí Alena Schillerová a opoziční kandidáti na její post – první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura a Věslav Michalik ze STAN v předvolební debatě deníku E15

Ministryně financí Alena Schillerová a opoziční kandidáti na její post – první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura a Věslav Michalik ze STAN v předvolební debatě deníku E15 Zdroj: Michaela Szkanderová, E15

Věslav Michalik ze STAN v předvolební debatě deníku E15
2
Fotogalerie

Všechna tři silná politická uskupení, která v příštím měsíci svedou boj o hlavní vchod do Strakovy akademie, tedy hnutí ANO, koalice Spolu a formace Pirátů a STAN, počítají se zvyšováním některých daní či se zaváděním úplně nových finančních břemen. Nejvíce nových daní má v plánu zavést koalice Pirátů a Starostů.

„Rádi bychom otevřeli diskuzi o tom, jestli je správně mít možnost arbitráže při zdanění kapitálu, tedy odlišné zdanění dividend od kapitálových zisků. A já si myslím že ne,“ uvedl místopředseda Starostů a nezávislých Věslav Michalik, člen volebního týmu koalice a kandidát na příštího ministra financí.

Zdanění kapitálových zisků navrhl už loni v listopadu pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Dnes platí pro prodej cenných papírů daňová výjimka, pokud projdou takzvaným časovým testem, tedy pokud mezi nabytím a prodejem uplyne delší doba než tři roky. Oproti tomu příjem z dividend se daní srážkovou patnáctiprocentní daní.

Nově chtějí Piráti a Starostové zdražit naftu. „Chtěli bychom vrátit spotřební daň z nafty na původní úroveň,“ uvedl Michalik. Loni Poslanecká sněmovna schválila snížení spotřební daně z nafty o korunu za litr, čímž státní rozpočet přišel zhruba o pět miliard korun. Dále chce liberální koalice například zvýšit daně z dobývání nerostných surovin či z komerčních nemovitostí. „Vnímám to regulatorně, je to řešení externalit, které zatěžují životní prostředí,“ tvrdí současný náměstek středočeské hejtmanky.

Na podobných daňových plánech se ale koalice Pirátů a Starostů po volbách bude muset zřejmě shodnout se svým přirozeným partnerem pro vyjednávání o budoucí vládě, kterým je koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a z TOP 09. A to nebude lehké. Koalice Spolu totiž se žádnou z těchto vyšších daní nepočítá.

„Já tam prostor pro zvyšování daní nevidím. Nesouhlasím ani se zvyšováním sazeb daní, ani se zaváděním těch nových,“ uvedl první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Debatu lze podle něj vést maximálně o zdanění externalit. „U těch výrobků, které jsou šetrné k životnímu prostředí, snižme DPH z 15 na 10 procent. Ale to je pozitivní motivace, to nejsou žádné nové daně,“ uvedl.

Jedinou novou daň, kterou hodlá koalice Spolu zavést, je ta digitální, tedy zdanění nadnárodních internetových platforem. Konzervativní koalice ale nechce zavádět národní úpravu, plánuje vyčkat na mezinárodní řešení na úrovni zemí OECD.

Pokud volby znovu vyhraje hnutí ANO a složí novou vládu, dočká se Česko vyšších spotřebních daní u tabáku a alkoholu a také nového pokusu prosadit národní digitální daň, kterou ale ministryně financí Alena Schillerová nedokázala v posledních dvou letech prosadit v Poslanecké sněmovně. Mimo to chce ANO prosadit zrušení osvobození daně z kerosinu, tedy leteckého paliva.