Volby přinesly zvrat, trojkoalice Spolu zvítězila. Fiala žádá Zemana o pověření sestavit vládu

Petr Fiala ve volebním štábu Spolu

Petr Fiala ve volebním štábu Spolu Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda lidovců Marian Jurečka na první tiskové konferenci po volebním vítězství
Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL
Petr Fiala ve volebním štábu Spolu
Petr Fiala ve volebním štábu Spolu
Petr Fiala ve volebním štábu Spolu
15
Fotogalerie

Hnutí ANO s největší pravděpodobnostní po dvou volebních obdobích zamíři do opozice. Sněmovní volby vyhrála trojkoalice Spolu, získala 27,58 procenta hlasů. ANO skončilo druhé s 27,32 procenta hlasů. S větším odstupem následuje kolice Pirátů a Starostů. Zástupci Spolu již podepsali s Piráty a STAN memorandum o spolupráci a žádají prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu sestavením nové vlády.

Obě koalice se po asi hodinovém večerním jednání zavázaly, že budou o sestavení vlády jednat jen spolu a nevstoupí do jednání s dalšími subjekty, řekl Fiala. V nejbližších dnech budou strany jednat o programu a budoucím uspořádání. Dohromady Spolu, Piráti a STAN získali 108 poslaneckých mandátů.

„My jsme změna“

Ve štábu Spolu propukly po oznámení výsledků voleb houřlivé oslavy. „Obě demokratické koalice mají ve sněmovně většinu, mají tedy šanci postavit většinovou vládu. Toto je změna, my jsme změna," prohlásil předseda ODS Petr Fiala. „Jsme naprosto skvěle fungující tým, který teď začne tu změnu realizovat,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

„Do 24 hodin proběhne jednání s koalicí Pirátů a STAN. Jsem přesvědčen, že výsledky voleb jsou jednoznačné. Ústava ČR mluví jasně, tam půjdou i naše další kroky. Budeme očekávat, jak se k tomu postaví prezident. Tuto skutečnost nemůže ignorovat,“ reagoval na dotaz, jaké kroky nyní očekává od prezidenta Miloše Zemana. Hrad nicméně oznámil, že prezident přijme v neděli na zámku v Lánech předsedu hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše.

Piráti a Starostové dostali 15,45 procenta hlasů. „Ještě dnes se sejdeme s koalicí Spolu," řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Vyjádřil se také k tomu, že voliči při kroužkování na společné kandidátce výrazně preferovali kandidáty Starostů. „Kroužkováni je legitimní způsob volby,“ řekl k tomu Bartoš. „Budeme mít nějakou vnitřní diskuzi,“ podotkl předseda STAN Vít Rakušan.

Skvělý výsledek, řekl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil výsledek strany za skvělý výsledek. „Proti nám stálo pět stran. Měly jediný program - odstranit Babiše," řekl. „Kdyby si to s námi strany rozdaly samy, tak by prohrály. Ale ony utvořily ten blok,“ dodal. Přiznal ale, že volební prohru nečekal.

Babiš upozornil, že volební výsledek je velice těsný a bude záležet na tom, koho jmenuje premiérem prezident Miloš Zeman. Rozhovory o nové vládě podle Babiše začnou ve středu. Pokud by byl jmenován premiérem, chce předseda ANO nejprve oslovit koalici Spolu. Naopak vyloučil spolupráci s Piráty.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že plán povolebních jednání Miloše Zemana s lídry sněmovních stran terpve vznikne. Nelze vyloučit stížnosti na průběh voleb, v tom případě by bylo nutné počkat na verdikt soudu, dodal.

Tradiční levice se nedostala do sněmovny

Výčet stran a volebních koalic, které se dostaly do sněmovny, uzavírá SPD s 9,56 procenta hlasů. Partaj tak od posledních voleb mírně ztratila. Povolební jednání budou podle něj dlouhá, SPD je na ně připravena, řekl předseda strany Tomio Okamura.

Dosud vládní ČSSD ve volbách propadla, získala 4,66 procenta a nepřekročila tak pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny. „Sociální demokracie zaplatila část ceny za účast ve vládě, jakkoliv jsme prosadili spoustu pozitivního. Už jsme nestihli trend otočit jako koaliční partneři z hnutí ANO, kteří asi také úplně nesplnili to, co očekávali. Celá vláda zaplatila za poslední rok,“ řekl předseda strany Jan Hamáček.

Podívejte se na kompletní výsledky hlasování >>>

Povolební dění sledujeme ONLINE >>>

ČSSD vypadla ze sněmovny jako nejstarší stále existující česká strana. „Mrzí mě to, na druhou stranu platí, že od neparlamentní strany odpadnou pijavice a zůstanou srdcaři a ti, kterým jde opravdu o myšlenky sociální demokracie a o levicovou politiku,“ řekl někdejší místopředseda strany Michal Hašek. 

Před branami sněmovny zůstala po 30 letech také KSČM s 3,6 procenta hlasů. Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni další členové vedení na to reagovali rezignací na své posty. Řízením KSČM byli dočasně pověřeni Petr Šimůnek a Václav Ort.

Volební účast dosáhla 65,5 procenta, což je třetí nejvyšší účast ve sněmovních volbách od roku 1990.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub