Zakladatelé Pale Fire Capital poslali opozičním koalicím miliony, Palaščák podpořil Piráty a STAN

Koalice Spolu složena z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Koalice Spolu složena z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Zdroj: Blesk:Martin Přibyl CNC

Ivan Bartoš (Piráti) s koaličním partnerem Vítem Rakušanem (STAN).
Andrej Babiš je lídrem hnutí ANO v letošních volbách.
Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta.
4
Fotogalerie

Piráti a Starostové získali na letošní kampaň od dárců přes dvacet milionů korun, obdobnou částku zřejmě obdržela i konkurenční trojkoalice Spolu a na suchu nezůstal ani Robert Šlachta se svým uskupením Přísaha. Naopak vládní strany se musejí spoléhat na vlastní finance, kterých zejména sociální demokraté nemají nazbyt. Vyplývá to z přehledu darů, které musely strany kandidující v letošních sněmovních volbách zveřejnit podle zákona do úterý.

„Politické subjekty ucházejících se o hlasy voličů jsou financovány z veřejných rozpočtů i ze soukromých zdrojů, a proto je důležité kontrolovat, jak jsou na jedné straně státní příspěvky využívány a na druhé straně s kým jsou strany spřízněny prostřednictvím darů nebo zakázek,“ domnívá se Petr Leyer, ředitel české pobočky Transparency International, která sleduje financování letošních kampaní.

Nejštědřejší byli dárci u opozičních koalic. Piráti a Starostové kromě dvaceti milionů korun získali dalších 1,3 milionu na bezúplatných plněních. To jsou služby v kampani, třeba poskytnutí místa na vyvěšení billboardu, za které strany nemusely platit, ale musejí je přesto vykázat.

Trojkoalice Spolu sice zveřejnila jména dárců, ale jako jediná ze stran se šancí dostat se o víkendu do sněmovny nezveřejnila spolu se jmény konkrétní darované částky. Není proto jasné, kolik celkem od sponzorů získala. Pravděpodobně půjde o nejvyšší částku ze všech kandidujících uskupení. Jenom od investorů Jana Barty, Dušana Šenkypla a Petra Krajíčka z Pale Fire Capital získala koalice Spolu 15 milionů korun. Investoři přes Spolek pro podporu liberální demokracie darovali dalších deset milionů Pirátům a Starostům, a celkově se tak stali nejštědřejšími sponzory letošních voleb.

Termíny voleb 2021

Video placeholde
Termín voleb 2021 • Videohub

Opozici za spojení ocenil také podnikatel Jan Palaščák, který Pirátům a STAN poslal dohromady dva miliony korun. „Devět z deseti podnikatelů považuje sponzorování politických stran za něco divného. To je špatně. Na kampaně jsou potřeba peníze. Z mé strany je to odměna za integraci,“ řekl.

Zajímavá situace panuje i u nového hnutí Přísaha, jež přilákalo nejen movité sponzory, kteří straně přinesli přes 12 milionů korun. Zároveň dokázal Šlachta přesvědčit i mnoho firem i lidí k poskytnutí bezúplatného plnění, které přesáhlo bezprecedentních 14 milionů korun.

Vládní strany naopak získaly od podporovatelů jen jednotky milionů. Například bohaté hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, které v loňském roce získalo od státu 132 milionů korun na svou činnost, dostalo od sponzorů na volby jen jeden milion korun. Hnutí podpořilo nejméně sponzorů ze všech sněmovních stran, jen čtrnáct. Největší dárkyní byla poslankyně a exministryně Helena Válková, jež poslala hnutí 200 tisíc korun.

Sociální demokraté, kteří naopak s loňskou ztrátou mandátů na senátní i krajské úrovni o značnou část státních příspěvků přišli, získali na peněžitých darech jen něco přes dva miliony korun.