Zklamání v ČSSD. Hamáček rezignuje na post předsedy, Maláčová slíbila brzký návrat

Jan Hamáček rezignuje na post předsedy ČSSD.

Jan Hamáček rezignuje na post předsedy ČSSD. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Jan Hamáček rezignuje na post předsedy ČSSD.
Jan Hamáček rezignuje na post předsedy ČSSD.
Jan Hamáček rezignuje na post předsedy ČSSD.
Jan Hamáček rezignuje na post předsedy ČSSD.
Jan Hamáček rezignuje na post předsedy ČSSD.
9
Fotogalerie

Sociální demokracie se nedostala do sněmovny, v dolní komoře bude chybět vůbec poprvé v historii samostatné České republiky. „Mrzí mě to, nicméně je to rozhodnutí našich občanů,“ řekl krátce po ohlášení volebních výsledků předseda strany Jan Hamáček. Na post rezignuje 25. října na předsednictvu strany. Většina sociálních demokratů zatím odmítá o jménu nového předsedy spekulovat.

Ve štábu ČSSD byla od začátku sčítání hlasů cítit nervozita, sociální demokraté se dlouhé hodiny vyhýbali novinářům. Před média předstoupili jen například bývalý ministr zahraničních věcí Jan Kavan nebo předseda Mladých sociálních demokratů Lukáš Ulrych, tedy nikdo z vedení vládní strany. 

Právě Ulrych prohlásil, že největší chybou bylo malé připomínání nespravedlností, která se dějí v České republice. Nicméně podle něj není strana mrtvá. „Vrátíme se za čtyři roky po nové vládě, která bude vládou sociálního hororu,“ řekl novinářům. 

Až když bylo sečteno přes devadesát procent volebních okrsků, přišlo první vyjádření špiček strany. „Vypadnutí sociální demokracie z Poslanecké sněmovny znamená, že lidé nebudou mít zastání, mám z toho velký strach, první věc, která po volbách přijde, bude masivní zdražování elektřiny a já nevím, kdo lidem pomůže, když ČSSD v sněmovně nebude,“ byla první reakce ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. „Sociální demokracie tady je 140 let a dalších 140 let tady minimálně bude,“ řekla. 

Maláčová nekomentoval, jestli se bude ucházet o vedení ČSSD. „Uvidíme. Skutečně je to velmi čerstvé,“ řekla současná místopředsedkyně strany. Podle ní se sociální demokracie vrátí tak, jako se vrátili v minulosti lidovci. S výsledkem ČSSD v Praze, kde vedla kandidátku, byla spokojena, s tím souhlasil i Matěj Stropnický, který byl na druhém místě kandidátky v hlavním městě. „Těch málo prostředků, co bylo, mělo být využito k ostřejší komunikaci a k většímu vymezení vůči pravicové vládě, která posílá do opozice zejména běžné občany. Teď přijdou škrty a privatizace, na které jsme upozorňovali ve videích,“ řekl Stropnický po sečtení výsledků. 

„Mrzí mě, že ve sněmovně budou jen pravicové a populistické strany. Výsledek voleb je krvavou daní za vstup sociální demokracie do voleb s hnutím ANO,“ přidal další reakcí první místopředseda strany Roman Onderka. „Mrzí mě to, ale neznamená to konec sociální demokracie. Jdeme dál a budeme bránit nejchudší a nejpotřebnější, to se nezmění, ať už jsme v Poslanecké sněmovně, nebo nejsme,“ uzavřel Onderka. 

ČSSD v minulých volbách získala 7,2 procenta hlasů a 15 mandátů, v letošních volbách získala 4,65 procenta hlasů a v poslaneckých lavicích tentokrát nezasedne. Stane se tak poprvé v historii samostatné České republiky.