Podivné americké dvojvládí: Trumpovi kritici se bojí příštích dvou měsíců

Americký prezident Donald Trump se po několika dnech objevil ve středu na veřejnosti, u  příležitosti oslav Dne veteránů navštívil hrob neznámého vojína.

Americký prezident Donald Trump se po několika dnech objevil ve středu na veřejnosti, u příležitosti oslav Dne veteránů navštívil hrob neznámého vojína. Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump se po několika dnech objevil ve středu na veřejnosti, u  příležitosti oslav Dne veteránů navštívil hrob neznámého vojína.
Americký prezident Donald Trump se po několika dnech objevil ve středu na veřejnosti, u  příležitosti oslav Dne veteránů navštívil hrob neznámého vojína.
Demokrat a nastupující prezident Joe Biden.
Demokrat a nastupující prezident Joe Biden.
5
Fotogalerie

Americké demokraty v posledních dnech stále více zaměstnává otázka, jak zajistit předání moci z rukou prezidenta Donalda Trumpa Joemu Bidenovi. Trump stále ještě neuznal porážku, což je silně nestandardní a ohlášeného vítěze nedávných voleb to nutí improvizovat. Navíc je zřejmé, že prezident ještě může stihnout vykonat spoustu důležitých kroků. V posledních dnech kupříkladu schválil velkou zbrojní zakázku pro Spojené arabské emiráty. Znepokojení vyvolala i obměna ministra obrany a dalších osob ve vedení Pentagonu.

Trump tvrdí, že volby byly zmanipulované, podnikl proti nim právní kroky a chová se jako vítěz. „Upřímně řečeno, prostě si myslím, že je to trapné,“ prohlásil Biden podle BBC k počínání svého rivala. „Nakonec 20. ledna všechno proběhne,“ dodal s odkazem na plánovanou inauguraci. Jenže podle harmonogramu a zvyklostí se zatím nerealizuje nic. Republikán kupříkladu zatím nepozval demokrata na tradiční setkání prezidenta se svým nástupcem v Bílém domě. Jde přitom o symbol, který reprezentuje poklidné předání moci.

To je přitom potřeba řešit i materiálně. Trumpova administrativa blokuje podpis klíčového dokumentu, který má proces odstartovat, uvolnit na něj prostředky a zajistit Bidenovi přístup k citlivým informacím. Demokrat přesto už zahájil řadu aktivit. Vybírá svůj tým, personálním šéfem Bílého domu má být jeho dlouholetý spolupracovník a poradce Ron Klain. Už také z pozice budoucího prezidenta volal několika světovým lídrům.

V tuto chvíli je těžké odhadnout, jak dlouho může toto „dvojvládí“ pokračovat. Zřejmě bude silně záviset na tom, jakou zpětnou vazbu bude Trump dostávat ze svého okolí. Republikáni jsou v této otázce zřejmě rozděleni. Pevně za ním stojí kupříkladu ministr zahraničí Mike Pompeo. Tento týden uvedl, že až bude spočítán každý platný hlas, uskuteční se hladký přechod k Trumpově druhé administrativě. Vlivný lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell zase uvedl, že Trump má nárok na právní zpochybnění hlasování.

Bidenovo vítězství uznali především ti, co jsou s Trumpem už delší dobu v napjatém vtahu, kupříkladu senátor Mitt Romney či exprezident George Bush. Proti blokování procesu předání moci se otevřeně vyslovil guvernér Massachusetts Charlie Baker. „Jsem zděšen, když slyším nepodložené výroky prezidenta, jeho týmu a mnoha dalších zvolených republikánských představitelů ve Washingtonu,“ uvedl s tím, že na dohady uprostřed pandemie není prostor. Zdá se však, že řada republikánů se raději ožehavé otázce vyhýbá.

Je přitom zjevné, že Trump se v tomto nejistém období nehodlá soustředit jen na právní souboje. V posledních dnech vyvolal pozdvižení především kroky týkajícími se armády a bezpečnosti země. V úterý Bílý dům oznámil, že schválil prodej letadel a výzbroje za více než 23 miliardy dolarů do Spojených arabským emirátů.

To zřejmě vyvolá odpor u demokratů v Kongresu, jelikož Bidenova blízkovýchodní politika bude patrně jiná. Nedá se příliš očekávat, že bude chtít vyzbrojovat Saúdskou Arábii a její spojence, kritizované často za počínání v Jemenu.

Zbrojní dohoda je reakcí na sbližování států Perského zálivu s Izraelem, ale i židovský stát měl zpočátku proti zakázce výhrady. Souhlasil za podmínky, že USA zajistí jeho vojenskou převahu v regionu. V praxi by to zřejmě znamenalo, že aktuální uzavírání mírových dohod ocení američtí zbrojaři.

Ostatně někteří republikáni se už v létě netajili tím, že tento trend přinese patrně více odbytu pro americké vojenské zboží. Hlavním cílem tohoto vyzbrojování je přitom odstrašení Íránu. Pokud však bude Biden usilovat o přátelštější tón vůči Teheránu a přísnější k Rijádu, mohou se obchody zastavit.

Doma Trump vzbudil znepokojení hlavně výměnou ministra obrany Marka Espera za Chrise Millera a dalšími obměnami ve vedení Pentagonu. Není jisté, co přesně tím sleduje, spekuluje se však o možném urychleném stažení všech vojáků z Afghánistánu či protiíránských akcích. Kritici Trumpa se tak obávají, že poslední dva měsíce jeho vlády mohou posloužit k poměrně dobrodružným akcím na Blízkém východě. A nejen to. Pole pro divoké fantazie, které se klidně mohou stát realitou, je mnohem širší.