Prezident Trump předčasně ukončil televizní rozhovor. Moderátorce slíbil odvetu

Americký prezident Donald Trump předčasně ukončil své úterní televizní interview. Vadily mu dotazy moderátorky.

Americký prezident Donald Trump předčasně ukončil své úterní televizní interview. Vadily mu dotazy moderátorky. Zdroj: Reuters

Kandidát demokratů Joe Biden se Trumpovi ve čtvrtek postaví v poslední televizní debatě před volbami.
2
Fotogalerie

Kvůli nespokojenosti s moderátorkou ukončil americký prezident Donald Trump v úterý večer místního času předčasně rozhovor v televizi CBS. Následně pohrozil jeho předčasným zveřejněním a novinářce oblíbeného pořadu slíbil odvetu. Trump necelé dva týdny před volbami stupňuje útoky na média. V posledních dnech nazval reportéra agentury Reuters zločincem a televizi CNN zase označil za „hloupé šmejdy“.

Trump na twitteru kritizoval rozhovor s moderátorkou Lesley Stahlovou jako „podvod“ a „předpojatost“. Pohrozil také, že rozhovor zveřejní sám ještě před tím, než jej má CBS oficiálně vysílat tuto neděli v rámci předvolebního speciálu pořadu „60 Minutes“ (60 Minut). Podle zdroje deníku byla důvodem ukončení rozhovoru Trumpova nespokojenost s otázkami moderátorky.

Současný nájemník Bílého domu napsal na Twitteru o „příšerném zásahu“ do voleb 3. listopadu. Na následném volebním mítinku v pensylvánském městě Erie podle deníku The New York Times (NYT) nepřímo televizi CBS vyhrožoval. „Budete koukat, co s '60 Minutami' uděláme, bude to pecka,“ řekl před nadšenými přívrženci. „Lesley Stahlová z toho nebude mít radost,“ dodal.

Trump na twitteru následně zveřejnil několikavteřinový klip s moderátorkou, který opatřil titulkem: „Lesley Stahlová z 60 Minut nemá na sobě roušku v Bílém domě poté, co se mnou udělala rozhovor. Mnoho dalšího bude následovat.“

Republikánský prezident přitom roušku na veřejnosti nosí jen zřídka a častokrát zpochybňoval její účinnost v boji proti koronaviru. Podle NYT novinářka měla roušku nasazenou po většinu času a Trumpem zveřejněný záběr ji zachycuje bezprostředně po interview, kdy ji měla sundanou.

Trump v poslední fázi předvolební kampaně zesiluje svou rétoriku vůči médiím. V pondělí nazval reportéra agentury Reuters zločincem kvůli tomu, že neinformuje o údajných zprávách o zapletení demokratického kandidáta Joea Bidena do podnikatelských aktivit jeho syna na Ukrajině. S informacemi přišel bulvární list New York Post. Podle řady analytiků však pocházejí z pochybného zdroje. I v případě jejich pravosti z nich přitom nelze vyvozovat závěry, které Trump veřejně deklaruje.

Prezident rovněž v pondělí při svém volebním mítinku ostře kritizoval svého tradičního nepřítele televizi CNN, která podle něj neinformuje o ničem jiném než o pandemii COVIDU-19. „Zapnete to a všechno, o čem mluví, je jen covid, covid, pandemie, covid,“ řekl prezident s tím, že jsou lidé už zprávami o šíření koronaviru unavení. „Snaží se všechny přesvědčit, aby nešli volit. Lidé vám na to neskočí CNN, vy hloupí šmejdi,“ dodal Trump za jásotu svých přívrženců.

Podle serveru Axios se jedná o zvláštní závěrečné sdělení Trumpovy předvolební kampaně vzhledem k tomu, že USA stále drží nezáviděníhodné celosvětové prvenství jak v celkovém počtu zemřelých s koronavirem, tak i v množství prokázaných nálezů. V posledních dnech tam přitom přibývá nově nakažených tempem, které je srovnatelné s vrcholnými přírůstky z letošního léta.

Trump o víkendu také nezvykle ostře kritizoval uznávaného epidemiologa ze svého vlastního týmu Anthonyho Fauciho, o němž prohlásil, že je „pohromou“. „Lidi už unavuje poslouchat Fauciho a všechny tyhle idioty,“ řekl prezident před setkáním s voliči v Las Vegas, na němž si utahoval z Bidena kvůli tomu, že chce naslouchat vědcům. Demokratický kandidát situace rychle využil a v jednom ze svých dosud nejpopulárnějších příspěvků na sociální síti twitter Trumpův výrok sdílel s krátkou poznámkou: „...ano.“