Výsledky prezidentských voleb na Slovensku 2024: Novým prezidentem je Peter Pellegrini

Novým prezidentem Slovenska je Peter Pellegrini.

Novým prezidentem Slovenska je Peter Pellegrini. Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Peter Pellegrini ve svém štábu (6.4.2024)
Prezidentské volby na Slovensku: Štáb Petera Pellegriniho (6.4.2024)
Peter Pellegrini ve svém štábu (6.4.2024)
Výsledky voleb na Slovensku 2024 | Sčítání hlasů - 2. kolo (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Druhé kolo prezidentské volby na Slovensku skončilo a konečné výsledky ukazují, že novým slovenským prezidentem se stane Peter Pellegrini, který získal 53,12 procenta hlasů. Jeho soupeř Ivan Korčok obdržel pouze 46,87 procenta hlasů. Volební účast byla ještě vyšší než při prvním kole před dvěma týdny, činila 61,1 procenta. Korčok již uznal svou porážku. „Národ rozhodl, koho chce mít za prezidenta,“ prohlásil vítězný kandidát, kterému k výhře pogratulovali slovenští i čeští politici. 

Konečné výsledky voleb si můžete prohlédnout níže v aktualizované infografice.

Aktuální dění kolem slovenských voleb monitorujeme i v našem online zpravodajství.

Ačkoli volební průzkumy pro druhé kolo naznačovaly, že Slovensko čeká vyrovnaný souboj a výsledky prezidentských voleb budou letos těsné, Peter Pellegrini nakonec ve druhém kole celkem přesvědčivě zvítězil s více než 53 procenty hlasů. Vítěz prvního kola Ivan Korčok za ním zaostal zhruba o šest procentních bodů.  

Pellegrini nahradí v polovině června 2024 ve funkci současnou prezidentku Slovenska Zuzanu Čaputovou, která úřad z vlastního rozhodnutí neobhajovala.

Korčok po oznámení volebních výsledků neskrýval své zklamání a ostře se vymezil vůči svému oponentovi i premiérovi Ficovi. „Jsem upřímně zklamán, rozčarován. Nejsem zlomen. Výsledek je třeba přijmout a respektuji ho,“ řekl Korčok. Prezidentské volby na Slovensku podle něj ukázaly, že je lze vyhrát i s netransparentní kampaní a také šířením nenávisti. Dodal, že o vítězi rozhodla vysoká volební účast a strach. 

Podle Pellegriniho upevní jeho vítězství ve volbách vládu premiéra Roberta Fica a vládní koalici. „Vláda se nemusí obávat, že z Prezidentského paláce vznikne oportunistické centrum, které vládě bude škodit,“ uvedl příští šéf státu.

Český premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Pellegrinimu k vítězství. Na sociální síti X napsal, že věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dodal, že věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách. Novému prezidentovi poblahopřál i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který Pellegriniho v jeho kampani hlasitě podporoval. 

Prezidentské volby na Slovensku 2024

Kdo jsou kandidáti na prezidenta

Volby v souvislostech

Volby přehledně

Více najdete ve volebním speciálu >>>