Tak začalo krvavé 20. století. Podívejte se, jak fotografové zachytili krutost první světové války

Minomet ve francouzských zákopech

Minomet ve francouzských zákopech Zdroj: Hulton Archive/Getty Images

Cvičení britských jednotek
Noví rekruti
První světová válka v obrazech
Ruští kozáci
20
Fotogalerie

Už na začátku minulého století fotografové pořizovali snímky ze zákopů a bojišť první světové války.

Už je to více než sto let, kdy probíhala první světová válka. Velká část bitev se odehrávala v zákopech, od bojů minulých století se však bitvy první světové lišily používáním techniky. Na francouzské frontě poprvé bojoval tank, poprvé armády mohly použít i bojový plyn.

Vojenská technika byla na začátku svého vývoje. V následující fotogalerii se podívejte, jaké jednoduché maskování jednotky používaly. Tvořila ho síť natažená mezi domy, na ulicích měst tedy nebyli vojáci vidět. Sítě natahovaly ve svých městech obě strany konfliktu.

Do války se zapojili i Japonci, tehdy ještě na straně Dohody dobývali německé državy v Tichomoří. Japonsko mělo ambice stát se regionálním hegemonem, proto v roce 1915 donutilo čínu akceptovat jejich 21 požadavků. Po konci války bylo přizváno jako jeden z vítězů do Versailles. Od Němců získalo původně čínskou provincii Šan-Tung a další tichomořské ostorvy.

Do bojů zasáhli i ruští Kozáci, kteří původně sloužili v carském vojsku. Po říjnové revoluci a uzavření Brestlitevského míru se s Ruskem začali rozcházet. V následné občanské válce bojovali i pod velením bílého generála Děnikina. Čechoslováci se zapojili například do bitvy u Sokolova.