Válka na Ukrajině ONLINE: Rusko sestřelilo v Krasnodarském kraji přes deset ukrajinských dronů

Ukrajinský voják z jednotky s kódem 9.2 známý pod volacím znakem Mamay nese dron na frontové linii, několik kilometrů od Bachmutu, Doněcká oblast, Ukrajina

Ukrajinský voják z jednotky s kódem 9.2 známý pod volacím znakem Mamay nese dron na frontové linii, několik kilometrů od Bachmutu, Doněcká oblast, Ukrajina Zdroj: Profimedia

Americký ministr obrany Lloyd Austin
Francouzský prezident Emmanuel Macron při projevu na Sorbonně
Odpal americké rakety ATACMS
V polovině zlomená televizní věž v Charkově
Andrzej Duda na summitu prezidentů V4 v Praze (22.11.2023)
48
Fotogalerie

Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Podle ruskojazyčné služby stanice BBC to dnes uvedl gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Sledujte online zpravodajství.

Důležité události posledního dne:

  • Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).
  • Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, uvedl podle agentury TASS běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. 
  • Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Výcvik ukrajinských vojáků na letouny F-16 v Dánsku

Video placeholde
Výcvik ukrajinských vojáků na letouny F-16 v Dánsku • X/Belgian Defence

Kde se aktuálně na Ukrajině bojuje?

Více: Válka na Ukrajině v mapách a datech >>>

Online přenos

Online přenos

27. dubna 2024 · 09:48

Německý poslanec Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o balíčcích

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve svém vyjádření Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu (EP). Za falešný označila článek o balíčcích také AfD. Bystroň, který má český původ a který je dvojkou na kandidátce AfD pro volby do EP, opakovaně tvrdí, že žádné úplatky nedostával.

"Der Spiegel se opět snaží ze starého lógru uvařit ještě jedno kafe," uvedl Bystroň. Magazín v pátek napsal, že Bystroň na pondělním zasedání předsednictva strany řekl, že dostával malé balíčky, ale žádné peníze. Der Spiegel rovněž uvedl, že poslanec na otázku časopisu přijímání balíčků přímo nepopřel a že celou kauzu označil za kampaň proti němu.

27. dubna 2024 · 08:26

Moskva oznámila, že ruské síly v noci sestřelily 68 ukrajinských dronů

Ruská protivzdušná obrana v noci sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev dříve informoval o zničení deseti dronů, které podle něj mířily na ropné rafinerie a různá zařízení infrastruktury.

Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal Kondraťjev na sociální síti Telegram. Záchranné složky hasí požáry, které způsobily padající trosky, dodal. Ministerstvo připustilo, že požár ve Slavjanské rafinerii poškodil tamní zařízení.

Krasnodarský kraj se nachází na jihozápadě Ruska u Azovského a Černého moře, nedaleko ukrajinského poloostrova Krym, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

27. dubna 2024 · 07:21

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

27. dubna 2024 · 07:13

NYT: "Charkov je nezlomný". Bombardované město navzdory strachu žije

Každodenní ruské útoky u obyvatel druhého největšího ukrajinského města Charkova stupňují obavy, ale život ve městě se nezastavil, napsal deník The New York Times (NYT).

Dvacetiletá Lilija Kornevová zrovna počítala hotovost v charkovské kavárně, kde pracuje, když nedaleko vybuchla silná ruská bomba. Ohlušující exploze ženu srazila na podlahu. "Nedokážu slovy popsat, jaký to byl pocit, bylo to děsivé," řekla Kornevová. Sama zraněna nebyla, ačkoli dvůr, kam bomba dopadla, byl zničen a podle městských činitelů zahynul muž, jenž projížděl nedaleko na kole. O den později byla kavárna opět otevřena.

26. dubna 2024 · 21:55

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských pozic klesá, míní šéf estonské rozvědky

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

"Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena," uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

26. dubna 2024 · 19:51

Belgie nakonec hodlá dodat stíhačky F-16 Ukrajině ještě letos

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu ještě letos, sdělila podle stanice VRT belgická ministryně obrany Ludivine Dedonderová. Brusel původně plánoval dodání stíhaček až v roce 2025, nyní se ale rozhodl, že nebude čekat na sestavení nové vlády.

„Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom letouny dodali do konce roku. Chci podtrhnout, že naše vlastní bezpečnost nebude ohrožena,“ uvedla ministryně.

26. dubna 2024 · 19:32

Britská diplomacie si předvolala ruského velvyslance kvůli údajné spolupráci dvou Britů s ruskou rozvědkou, cílem byla místa související s Ukrajinou.

26. dubna 2024 · 19:13

USA ohlásily nákupy vojenského materiálu pro Ukrajinu za šest miliard dolarů

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.

Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

26. dubna 2024 · 18:10

Šéfka EK: EU se od zemí jako je Česko naučila hodně o chování Kremlu i Putinovi

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

26. dubna 2024 · 17:43

Ukrajinská rozvědka hlásí zničení ruského vrtulníku na letišti u Moskvy

Na moskevském letišti Ostafjevo se v noci na dnešek podařilo zničit víceúčelový ruský vrtulník Ka-32, oznámilaukrajinská vojenská rozvědka HUR. Zveřejnila také videozáznam, který podle ní operaci zachycuje. K zodpovědnosti za operaci se přímo nepřihlásila, ukrajinské zapojení ale naznačila heslem "Sláva Ukrajině!" na konci oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

26. dubna 2024 · 16:40

Kyjev oznámil evakuaci dvou nemocnic kvůli obavám z ruských útoků

Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.

26. dubna 2024 · 16:20

Německý kancléř vyzval evropské spojence k větší podpoře Ukrajiny

Německý kancléř Olaf Scholz dnes vyzval evropské spojence, aby znovu zvážili, zda nemohou více podpořit protivzdušnou obranu Ukrajiny, která se přes dva roky brání ruské agresi. Scholz na setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem připomněl, že Německo se rozhodlo Ukrajině předat v pořadí třetí systém protivzdušné obrany Patriot. Podle Stoltenberga by německý příklad měli následovat také ostatní členové NATO.

26. dubna 2024 · 15:09

Lipavský:Je naivní si myslet, že by se po porážce Ukrajiny ruské tanky zastavily

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

Podle českého ministra středoevropský region po integraci do Evropské unie a Severoatlantické aliance věřil, že časy silové politiky, válek a únosů skončily. Ostražitost Evropanů klesla a Moskva se mezitím připravovala na svůj návrat, poznamenal Lipavský.

26. dubna 2024 · 15:09

Ukrajina potřebuje další prostředky protivzdušné obrany, aby mohla sestřelovat ruské letouny, řekl kontaktní skupině pro Ukrajinu Zelenskyj.

26. dubna 2024 · 15:09

Rusko chce před ofenzivou paralyzovat železniční síť, řekl AFP ukrajinský zdroj

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.