Viktor Orbán je k Ukrajině zdrženlivý. Maďarsko čekají důležité volby

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: Európa Pont

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán
4
Fotogalerie

Ruský útok na Ukrajinu odsoudila většina evropských představitelů. Ukrajinci od mnoha států získávají humanitární i vojenskou pomoc. Některé země jsou ale zdrženlivější. Patří k nim Maďarsko. Premiér Viktor Orbán má s Vladimirem Putinem dlouhodobě nadstandardní vztahy. Kromě toho se v Maďarsku blíží parlamentní volby.

Přinesou volby v Maďarsku Orbánův konec?

Maďarsko čekají 3. dubna volby do parlamentu, ve kterých bude pozici premiéra hájit Viktor Orbán. Jeho strana Fidesz zvítězila v parlamentních volbách třikrát za sebou, což z Orbána činí nejdéle vládnoucího politika v EU. Letos ale průzkumy předpovídají vyrovnaný boj. Proti Orbánovi stojí koalice šesti opozičních stran, kterou vede Péter Márki-Zay. Ten poměrně překvapivě vyhrál podzimní primárky opozičního bloku, přestože není členem žádné ze stran, které jej sestavily – Márki-Zay v primárkách kandidoval jako nezávislý.

Fidesz do voleb tradičně vstupuje v koalici s Křesťanskodemokratickou lidovou stranou (KDNP). V roce 2018 získala koalice Fidesz-KDNP 49,6 procenta hlasů, čímž si zajistila pohodlné sestavení jednobarevné vlády a ústavní většinu. Na nadvládu strany Fidesz se opozice pokouší reagovat vznikem velké šestikoalice. Ta sdružuje maďarské socialisty, liberály, zelené, ale také pravicový Jobbik.

Podle průzkumů má šestikoalice reálnou šanci na úspěch. Ve volebních modelech ze začátku letošního roku se rozdíl mezi Fideszem a šestikoalicí pohyboval okolo dvou procent. Nedávné průzkumy již poukazují na mírnou převahu vládnoucí strany. Přesto je jisté, že Viktora Orbána čeká nejtěsnější souboj za posledních deset let.

Ukrajina jako jedno z hlavních volebních témat

Situace na Ukrajině pochopitelně představuje jedno z hlavních volebních témat. Orbán je ve své rétorice mnohem zdrženlivější než ostatní evropští představitelé. Maďarsko ruskou agresi odsoudilo a spolu s EU se podílí na ekonomických sankcích i pomoci uprchlíkům.

Orbán zároveň zdůraznil, že země musí zůstat mimo válku a na Ukrajinu nebude posílat ani zbraně, ani vojáky. Maďarsko nepovoluje ani převoz zbraní na Ukrajinu přes své území. Přeprava zbraní přes Maďarsko do ostatních států NATO nicméně možná je.

Orbánův nejednoznačný postoj kritizuje opoziční šestikoalice. Podle ní Maďarsko coby člen NATO nemůže dělat nic jiného než se podílet na dodávkách zbraní Ukrajině. Lídr opozice Márki-Zay v průběhu kampaně poukazuje na premiérovy vztahy s Ruskem a tvrdí, že Orbán vytvořil z Maďarska neliberální stát Putinova modelu.

Orbán má k Rusku a Putinovi blízko

Maďarský premiér je dlouhodobě označován za jednoho z hlavních Putinových spojenců v Evropě. Vztahy obou zemí jsou nadstandardní. Ruské státní společnosti Rosatom bylo v roce 2014 bez výběrového řízení zadáno rozšíření jaderné elektrárny Paks, která leží zhruba sto kilometrů jižně od Budapešti. Rusko na výstavbu dvou jaderných bloků poskytlo Maďarsku úvěr, jenž by měl pokrýt zhruba osmdesát procent nákladů.

Po ruském útoku na Ukrajinu maďarská vláda uvedla, že s Rosatomem při dostavbě elektrárny nadále počítá stejně jako s dovozem ruského plynu. Spojenectví mezi Maďarskem a Ruskem se projevovalo rovněž během koronakrize. Maďarsko bylo první evropskou zemí, která nakoupila ruské vakcíny Sputnik V. Stalo se tak bez schválení vakcíny ze strany evropských regulačních orgánů.

Zatím poslední státní návštěva Orbána v Rusku se uskutečnila na začátku února, jen několik týdnů před invazí ruských vojsk na Ukrajinu. Orbánova cesta do Moskvy byla vzhledem k již eskalujícímu napětí na rusko-ukrajinských hranicích kritizována jak domácí opozicí, tak dalšími evropskými státníky.

Kontroverze vyvolal Orbánův postoj ke Kazachstánu

Vztah k Rusku není to jediné, čím Orbán budí vášně. Kontroverze přináší také opakovaná kritika evropských institucí nebo přístup k právům menšin. Opozice často viní maďarskou vládu z korupce a klientelismu. Kauzy se nevyhnuly ani Orbánovým rodinným příslušníkům – do neprůhledného čerpání dotací se namočil i premiérův zeť.

V poslední době vyvolalo pozdvižení zejména Orbánovo prohlášení ke krizi v Kazachstánu. Maďarský premiér po násilném potlačení protestů v této středoasijské zemi podpořil postup kazašského prezidenta Tokajeva a nabídl mu pomoc. Tokajev během nepokojů na začátku letošního roku nařídil bezpečnostním silám střelbu do demonstrantů.

Orbánova slova nezůstala v Česku bez odezvy. Odsoudil je například ministr zahraničí Jan Lipavský či Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny. „Viktor Orbán dnes de facto podpořil střelbu do občanů Kazachstánu a příjezd ruské armády. Maďarsko se nerovná Viktor Orbán, žije tam mnoho občanů, kteří s podobnými výroky mají problém, a ty podporuji a vždy podporovat budu,“ uvedla Pekarová Adamová 10. ledna na Twitteru.

Orbán v Česku: Setkání s Babišem v Ústí nad Labem

Poslední Orbánova návštěva Česka se konala na podzim těsně před volbami do Poslanecké sněmovny. Maďarský premiér přijel podpořit Andreje Babiše. S tehdejším předsedou české vlády se setkal nejprve v Praze a poté společně odjeli do Ústí nad Labem. Právě v Ústeckém kraji Babiš vedl volební kandidátku hnutí ANO. K hlavním tématům setkání patřila hospodářská a průmyslová spolupráce obou zemí, migrace, obrana nebo dopady pandemie. Orbána přijal v Lánech také prezident Zeman.

Současný premiér Petr Fiala se s Orbánem po nástupu do funkce setkal jen v rámci V4 a dalších mezinárodních organizací, na bilaterální jednání dosud nedošlo. Nedá se ale očekávat, že by česko-maďarské vztahy zásadně ochladly. Fiala sice na rozdíl od Babiše neoznačuje Orbána za přítele, nicméně vztahy obou zemí jsou dlouhodobě bezproblémové.

V dílčích otázkách se však oba státy již po desetiletí neshodnou. Platí to například pro Benešovy dekrety, které posloužily i jako právní rámec pro odsun Němců po druhé světové válce. Orbán a další zástupci strany Fidesz se v minulosti opakovaně vyjádřili pro zrušení Benešových dekretů. Kromě Němců bylo totiž z Československa odsunuto přes sto tisíc etnických Maďarů, kteří přišli o majetek i československé občanství.

Orbán v soukromí: Otec pěti dětí a milovník fotbalu

Osmapadesátiletý Orbán je od roku 1986 ženatý s právničkou Anikó Lévai. Mají pět dětí, čtyři dcery a syna. Premiér patří k velkým fanouškům fotbalu, do kterého investuje nemalé prostředky. V roce 2005 založil ve vesnici Felcsút, kde strávil velkou část dětství, fotbalový klub Puskás Akadémia FC. Teď tento tým dokonce hraje v nejvyšší maďarské soutěži.

Politicky aktivní je Orbán od konce osmdesátých let. Nejprve tíhnul k liberálním myšlenkám, poté začal stavět především na konzervatismu, tradičních hodnotách a patriotismu. V roce 1998 se poprvé stal premiérem, u vlády vydržel jedno volební období. Po osmi letech v opozici se k moci vrátil a od roku 2010 v Maďarsku vládne nepřetržitě. Zda přidá další čtyři roky, bude jasné na začátku dubna.

Uprchlická krize: Jaké jsou cílové destinace ukrajinských uprchlíků? (video):

Video placeholde
Uprchlická krize: Jaké jsou cílové destinace ukrajinských uprchlíků? • Videohub