Velký přehled: podívejte se, jak to má Agrofert se spornými dotacemi

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Premiér Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Z návrhu auditní zprávy Evropské komise vyplývá, že Česko by kvůli údajnému střetu zájmů mohlo do rozpočtu Evropské unie vracet kolem 450 milionů korun dotací. O jaké konkrétní dotace by šlo? Přečtěte si shrnutí i s přehledem evropské finanční podpory pro holding Agrofert.

Společnost Agrofert je největším tuzemských koncernem v zemědělství a potravinářství. Mezi lety 2013 až 2017, kdy je Babiš v politice, získala zhruba sedm miliard korun dotací. V samotném roce 2017, kdy firma utržila celkem 155 miliard, pak na dotacích inkasovala vůbec nejvyšší částku, a to zhruba dvě miliardy korun. Na daních přitom podle výroční zprávy zaplatila jen 739 milionů korun. 

Před vstupem Babiše do politiky získával Agrofert dotace nižší. Řada institucí se proto domnívá, že Babišovo politické angažmá vedlo k nespravedlivému přidělování dotací. Evropský parlament kvůli tomu v půlce loňského prosince přijal rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů.

Europoslanci mimo jiné požadovali pozastavení dotací pro Agrofert. Na to následně ministerstvo financí přistoupilo a žádosti o proplacení z tohoto holdingu přestalo do Evropské unie posílat. Web iROZHLAS.cz uvedl, že ministerstvo financí nepředložilo k proplacení projekty Agrofertu za více než 161 milionů korun. Mezi nimi je například sto milionů korun na stavbu linky na výrobu toastového chleba. 

Projekty nepředložené Evropské komisi k proplacení

Made with Visme Presentation Maker

Podle nových informací však Evropská komise dospěla k závěru, že problém se střetem zájmů je významnější. Podle Hospodářských novin by tak Česko mohlo do Bruselu vracet dokonce 17,49 milionu eur, tedy víc než 451 milionů korun. Z této částky téměř 283 milionů korun představují dotace, které Babišovy firmy získaly po 9. únoru 2017, odkdy platí zpřísněná pravidla v českém zákoně o střetu zájmů. Dotace přidělené po 2. srpnu 2018, tedy od počátku platnosti přísnějších unijních pravidel, pak činí 39,8 milionu korun.

Dotace přidělené holdingu Agrofert po začátku platnosti nových pravidel EU

Made with Visme Infographic Maker

Hlavním zdrojem peněz z Evropské unie jsou pro Agrofert provozní dotace, které dostávají zemědělské podniky koncernu. V roce 2017 jich holding v souhrnu získal 1,3 miliardy korun, přičemž toto číslo dlouhodobě roste.

Kromě provozních dotací lze získat ještě investiční dotace nebo peníze z pobídek, které firmy čerpají prostřednictvím slevy na daních. Zatímco investičních dotací Agrofert získal nejvíce v roce 2015 (665 milionů korun), nejvyšší slevu na dani měl v roce 2016, a to 1,8 miliardy korun. Do souhrnných čísel se ale nepočítá dotace na srovnání výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Agrofert peníze většinou získává z evropských fondů, které v Česku rozdělují ministerstva průmyslu a zemědělství. V menší míře jsou zastoupeny i dotace, které vyplácí resort životního prostředí.