Anonymní stránky na internetu propagují ministra Picka

Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek

Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek Zdroj: CTK

Výzva (nejenom) vojáků: Nechte nám ministra. Tato slova stojí pod fotografií Vlastimila Picka na zbrusu nových stránkách www.nementenamministra.cz. Navzdory tomu, že Picek už před rokem svlékl uniformu, je zvěčněn v maskáčích. Přísný a rozhodný výraz „jestřába“ podtrhuje čepice se zlatými generálskými hvězdami a zlatou ohrádkou.

Na stránkách se píše, že je založili vojáci. Jména však chybí, protože zákon prý příslušníkům ozbrojených sil politickou agitaci zakazuje. Tato anonymní vojenská veřejnost vyjmenovává hned deset důvodů, proč by měl Picek zůstat ve funkci: Je profesionál, rozumí nám, drží slovo, je férový chlap, nekrade, zajistí stabilitu, kope za nás, respektujeme ho, vážíme si ho, je jedním z nás. Ke včerejšímu dni vyjádřily šéfovi rezortu podporu přes tři tisícovky návštěvníků webu. Pouze čtyři desítky z nich si myslí, že by měl skončit.

„O existenci stránek se Vlastimil Picek dozvěděl náhodou před několika dny. Vyjádřená podpora ho těší, obsazení postu ministra obrany však bude věcí politického rozhodnutí,“ uvedl jeho mluvčí Jan Pejšek.

Autory mohou být úředníci z Pickova okolí

Podle informací deníku E15 mohou být autory webu vysoce postavení úředníci z Pickova okolí, kteří se obávají o místa, protože se až do říjnových voleb opírali o podporu ODS nebo SPOZ. Obě strany však propadly. Zatímco Pickovo pokračování by těmto lidem zajistilo jejich současné příjmy, po nástupu Jana Hamáčka z ČSSD by o ně velmi pravděpodobně přišli. Hamáček je stále jediným kandidátem na post ministra obrany, ANO ani lidovci o něj nestojí.

Na druhé straně to mohou být skutečně i vojáci, kteří Picka prostřednictvím nového webu podporují. Ovšem zejména ti ve vyšších funkcích. Hamáčkova pravá ruka je totiž generál Hynek Blaško, s nímž se loni v létě řada důstojníků včetně tehdejšího náčelníka generálního štábu Picka rozešla ve zlém.

Podle dostupných informací se Blaško dodnes nevyrovnal s tím, že vedení rezortu zrušilo velitelství společných sil v Olomouci, jež řídil. Tento krok byl důvodem odchodu Blaška z aktivní služby do zálohy.