Armádní záložníci cvičí kvůli koronaviru na počítači, o odměny ani náhrady nepřijdou

Rota, se kterou absolvovala tvrdý šestitýdenní výcvik i pětadvacetiletá Linda Melčáková ( vpravo nahoře).

Rota, se kterou absolvovala tvrdý šestitýdenní výcvik i pětadvacetiletá Linda Melčáková ( vpravo nahoře). Zdroj: Zdeněk Matyáš

Nadrotmistr v záloze Jiří Jonáš
I aktivní zálohy musejí být připraveny na každý problém.
Fotografování vojáků v záloze v areálu Vojenské akademie ve Vyškově u legendárního tanku T 34.
4
Fotogalerie

Z důvodu pandemie COVID-19 na jaře a koncem léta zrušený výcvik příslušníků aktivní zálohy armáda od listopadu obnovila. Pro nemalou část vojáků však místo přípravy v terénu připravila počítačové kurzy, takzvaný e-learning.

Poslední letošní cvičení se týká asi dvou tisíc mužů a žen, z toho polovina si zdokonalí pouze teoretické dovednosti. „Je to forma výuky, kterou absolvují i profesionální vojáci, a má dlouholetou tradici,“ řekl náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Dodal, že tato možnost bude u záložníků využívána také v budoucnosti, byť prioritní složkou přípravy zůstává výcvik ve vojenských prostorách, případně využití simulačních a trenažérových technologií.

V současné době je v aktivní záloze více 3300 vojáků a vojákyň, kteří působí v šedesáti jednotkách aktivní zálohy.

Podle zástupce ředitele sekce plánování schopností ministerstva obrany Miloslava Lafka jde u záložníků o pilotní projekt. Ti, kterých se týká, dostali klasický povolávací rozkaz a následně přihlašovací údaje na web, kde se připojili k výcvikovému programu. Každý kurz má plánovanou délku 56 hodin a bude zakončený závěrečným testem.

„Účastníci by se měli například dozvědět informace o plánovaném rozvoji armády, seznámí se rovněž s koncepčními dokumenty, nebo budou studovat střeleckou taktiku,“ upřesnil Lafka.

Někteří záložníci měli podle informací serveru E15.cz před nástupem na počítačové kurzy obavy, zda nepřijdou o paušální odměny a další náležitosti, na něž mají nárok při běžném výcviku praktických činností v boji, obsluze a střelbě ze zbraní nebo tělesné přípravě.

„Všichni vojáci aktivní zálohy, kteří absolvují kurz e-learningovou formou, budou mít nárok na odměnu v souladu s platnou legislativou,“ uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

V branném zákoně se píše, že vojákovi v aktivní záloze, který absolvoval v kalendářním roce pravidelné vojenské cvičení v celkovém rozsahu alespoň sedmi dnů nebo službu v operačním nasazení, vzniká právo na poskytnutí odměny ve výši 18 tisíc korun ročně.

Absolventi počítačových kurzů neztratí nárok ani na náhrady v případě, že si kvůli cvičení musejí vzít dovolenou, nebo přeruší podnikatelskou činnost. „I v případě žádostí o kompenzace budeme postupovat dle platné legislativy,“ potvrdila Dvořáková.

Součástí počítačových kurzů je i zdravotnická příprava, kterou připravila sekce šéfa vojenských zdravotníků Zoltána Bubeníka. Záložníci se mimo jiné seznámí s pandemickými plány či se prostřednictvím počítače naučí zacházet s ochrannými prostředky, což by je mělo alespoň částečně připravit na případné ostré nasazení.

Podle šéfa generálního štábu Opaty se využití příslušníků aktivní zálohy zatím neplánuje, vyloučit ho však nelze. „Primárně nasazujeme síly a prostředky, které má armáda ve svých plánech vyčleněny na pomoc integrovanému záchrannému systému,“ dodal.

Například v několika desítkách nemocnic, sociálních zařízeních nebo při trasování už pomáhá přes 300 profesionálních vojáků a vojákyň. Vláda začátkem měsíce rozhodla, že jich bude moci být až devět set.