Atraktivita Česka pro cizí kapitál klesla

peníze, hotovost, ilustrační foto

peníze, hotovost, ilustrační foto Zdroj: epSos.de, Flickr, CC BY 2.0

Česká republika již pro zahraniční investory není tak jasnou volbou jako dříve. Na paty Česku šlape nejen Rumunsko a Maďarsko, ale i exotické Turecko. Podle průzkumu společnosti EY atraktivita Česka pro investory zvenčí letos propadla nejvíce mezi zeměmi střední a východní Evropy.

„Současní hospodářští lídři regionu, Polsko a Česká republika, ztrácejí svůj náskok ve prospěch východoevropských zemí, zejména Maďarska a Turecka,“ uvádí Marc Lhermitte z EY. Na vině je především chabý hospodářský růst tuzemské ekonomiky. V této disciplíně totiž Praha se svými konkurenty prohrává na celé čáře a v obrat investoři nevěří. Prominentní pozice středoevropské dvojky pro zahraniční kapitál je tak v sázce.

Zatímco ještě loni každý druhý investor se zaměřením na střední Evropu cestoval buď do Varšavy, nebo do Prahy, letos zájem o někdejší favority o pětinu poklesl. Česko z průzkumu vyšlo vůbec nejhůře, oproti loňsku propadla Praha takřka o třetinu. Kapitál začíná sázet na jihoevropské státy, byznys tu prý poroste o poznání rychleji. „Investory přitahují zejména ekonomiky, kde lze očekávat rychlejší dohánění rozvinuté Evropy. V České republice je nyní tempo přibližování k vyspělým zemím téměř nulové,“ uvádí Martin Hrodek z advokátní kanceláře Baker & McKenzie.

atraktivita přímé investiceatraktivita přímé investice | E15

Dekáda v unii přiblížila Česko k bohatému spolku nejméně z regionu. „Pro určité typy investic se v poslední době zdají atraktivnější země jako Rumunsko nebo Turecko. Je tomu tak především kvůli nižším nákladům na pracovní sílu a pozvolnému zlepšování infrastruktury,“ domnívá se Jan Linhart z KPMG. Nákladový souboj se svými souputníky Česko totiž prohrává, podle expertů se sem tak stěhují především investoři s projekty náročnými na know-how.

Krom pomalého tempa růstu brání v přílivu investic i řada českých specifik. „Nevýhodou Česka je vysoké zdanění práce, nízká mobilita pracovních sil a závislost ekonomiky na několika odvětvích,“ uvádí David Marek z Patria Finance.
…………..

Je eurozóna připravena chránit zahraniční investice?