Axcode podhazuje ceny a vyhrává tendry. Zajímá se o ni BIS

Logo systému CzechPoint.

Logo systému CzechPoint. Zdroj: CzechPoint

Slovenská společnost Axcode řádně rozvlnila vody v českém IT rybníku. Vstupuje do výběrových řízení ve státní správě, kde podává zaručeně nejnižší nabídku. Problém s ní už řeší ministerstvo vnitra ohledně tendru na CzechPOINT a řízení už zasáhl i antimonopolní úřad.

O zakázku na CzechPOINT se zajímá protikorupční policie i Bezpečnostní informační služba, která podle informací týdeníku Euro a serveru E15.cz vyslechla dnes už bývalého náměstka ministra vnitra Radka Šmerdu.

„Výběrová řízení související s IT dlouhodobě vnímáme jako nástroj k vyvádění peněz z veřejných rozpočtů a patří k oblastem, kterými se zabýváme. Mnohé zakázky provázejí snahy lobbistů a podnikatelů ovlivnit proces zadávání na úkor státu. Někteří zadavatelé i zájemci leckdy postupují netransparentně a mnohdy na hraně zákona,“ nechtěl zjištění týdeníku Euro a serveru E15.cz konkrétně potvrdit mluvčí BIS Jan Šubert. „Pokud jde o naše výstupy, které upozorňují na různé jevy a děje, kterými se zabýváme, lze říci, že jsme prezidentovi a členům vlády předali například v průběhu roku 2011 více než šest set dokumentů,“ dodal ale.

Nejlevnější i pro ministerstvo práce

Firma Axcode ale nezabodovala jen na ministerstvu vnitra. Jednoznačně nejnižší nabídku předložila i v soutěži, kterou vypsalo ministerstvo práce a sociálních věcí. V tendru na komplexní analýzu vytvoření modelu agend v návaznosti na koncepci jednotného inkasního místa nabídla zpracování za 895 tisíc. Nabídky drtivé většiny firem se šplhaly ke dvěma milionům korun a předpoklad ministerstva na realizaci zakázky činil přes 3 miliony korun. Druhá firma s nejnižší navrženou cenou - AQE Advisors - nabídla 980 tisíc. Kdyby zadavatel, ministerstvo práce a sociálních věcí, tušil, že půjde o zakázku pod milion korun, nejspíš by využil daleko jednodušší formy výběru firmy a nevypisoval by velkou soutěž.

Podobně dopadl už médii propíraný tendr na CzechPOINT, kde firma nabídla cenu 144 milionů korun bez DPH a předpoklad realizace byl cca 300 miliónů korun. „Nabídková cena uchazeče nebyla navržena s dostatečnou znalostí systému jako takového a kontextu jeho fungování. Způsob stanovení nabídkové ceny nekoresponduje se záměry zadavatele,“ konstatoval v expertním posudku znalec Luděk Šafář. Vnitro proto Axcode ze soutěže vyřadilo, tendr řeší antimonopolní úřad a je velmi pravděpodobné, že i v dalším hodnocení bude nabídka Axcode opět ze stejných důvodů zamítnuta.

Axcode zpochybňuje posudky

Právě některé posudky ale Axcode CZ zpochybňuje a přemýšlí o podání trestního oznámení na policii. „Trestní podání intenzivně zvažujeme. V našem výběrovém řízení docházelo k účelovým krokům ze strany ministerstva vnitra. Například vypracování podjatých posudku, propojení znalce na konkurenční společnost. Nejdříve výběr vítězné společnosti a až o dva týdny později vyloučení Axcode. Indicie, že zápisy z komise byly připravovány až dodatečně, neposkytnutí protokolu o hodnocení nabídek v čase, kdy Axcode mohla vůči svému vyloučení podat námitku k Úřadu pro hospodářskou soutěž,“ uvádí oficiální majitel společnosti Slavomír Hrinko.

„Na ministerstvo práce a sociálních věcí jsme nepodali výrazně nižší nabídku sami. Většina účastníků má výrazně nižší cenu než je předpokládaná cena stanovená ministerstvem. Je míň zakázek, proto je tlak na ceny. Připojuji protokol o otevírání obálek, kde si můžete ceny porovnat,“ napsal v odpovědích pro týdeník Euro a server E15.cz Hrinko. Z protokolu je ale zřejmé, že téměř všechny nabídky byly, až na jednu, výrazně vyšší.

Hrinko tvrdí, že zákona o veřejných zakázkách si zadavatel - v tomto případě ministerstva vnitra a práce a sociálních věcí - si při vypsání zakázky určí úroveň kvalifikace tak, aby do hodnocení postoupili jen dodavatelé, kteří jsou schopni vzhledem k jejich zkušenostem a zázemí – například dle referencí – takovou zakázku realizovat. „U ministerstva vnitra komise pro kvalifikaci rozhodla, že společnost Axcode kvalifikaci, kterou si definovalo samo ministerstvo, splnila. Nevidíme lepší způsob zdokladování, než splnění kritérií, které si samo ministerstvo zadalo. U ministerstva práce a sociálních věcí jsme dokumenty požadované pro kvalifikaci předložili a dle našeho názoru tuto kvalifikaci splňujeme. Ministerstvo práce v této chvíli kvalifikaci dodavatelů posuzuje,“ pokračuje Hrinko.

Společnost tají informace

Obrat společnosti Axcode přitom nesahá do závratných čísel. V roce 2006 činil zhruba 250 tisíc eur, v roce 2009 zhruba 3 miliony. Společnost tají informace, na jakých zakázkách se v posledních pěti letech ve státní správě podílela, odmítá sdělit počet zaměstnanců a případné reference.

„Omlouváme se, ale společnost Axcode dle svých interních směrnic tyto údaje neposkytuje. Jedním z důvodů je právě to, aby zadavatel nemohl nastavit účelově kvalifikační kritéria tak, aby je společnost Axcode nemohla splnit. Konkrétně si takovou situaci umíme představit v souvislosti s jakoukoliv další zakázkou pro CzechPOINT,“ dodal Hrinko.

Firma Axcode není v České republice zcela neznámá. Když auditoři před pár lety pátrali, kam se podělo 900 milionů z předraženého projektu pražské tramvajenky Opencard, narazili i na tuto firmu. Úředníci si ji objednali na konzultaci za zhruba 6 a půl milionu korun. Zakázky ale rozsekali na několik menších a kontrakt nemusel být soutěžen výběrovým řízením.