Babiš s přáním většinové volby poslanců neuspěje

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Premiér Andrej Babiš (ANO) neopouští myšlenku zavedení většinového systému voleb do dolní komory. Ačkoliv by našel podporovatele v ODS, na ústavní změnu mu to zdaleka nestačí

Vládu jedné strany a konec křehkých koalic by si přál premiér Andrej Babiš. V nedělní debatě v České televizi zopakoval svůj názor, že by se do Poslanecké sněmovny mělo volit většinovým systémem. O podobné změně ústavy hovoří Babiš už několik let, má ale malou šanci nalézt ústavní většinu v obou komorách.

Tento systém, kdy by se republika rozdělila na dvě stovky obvodů, totiž posiluje silnější strany a do sněmovny by se pravděpodobně dostalo podstatně méně stran.

„Za dnešní situace svědčí slova Andreje Babiše jen o jeho neznalosti reality. Při současném složení obou komor je většinový systém vyloučen,“ říká poslanec Marek Benda (ODS), který je přitom sám příznivcem většinového systému. „Tento systém umožňuje vládu s jasnou odpovědností, generuje více osobností a nutí strany bojovat o většinu společnosti, a ne se spokojit s pěti procenty,“ dodal.

Pro zavedení ústavní změny by musel Andrej Babiš přesvědčit sto dvacet poslanců v dolní komoře a dvě třetiny senátorů přítomných na jednání. Hnutí ANO má s ODS v Poslanecké sněmovně pouze 103 hlasů, v Senátu je jejich společný podíl ještě menší.

„S většinovým systémem přicházejí obvykle strany, které mají pocit, že jejich růst bude trvat donekonečna. Není dobré jakékoli změny, zvlášť v tak závažných věcech, jako je volební systém, řešit podle toho, jak se to někomu hodí,“ nevidí důvod pro změnu lidovec Jan Bartošek.

Dva marné pokusy o zavedení většinového systému
Občanští demokraté se změnu způsobu voleb do sněmovny pokusili prosadit už za vlády premiéra Mirka Topolánka, nenašli ale dostatečnou podporu. Na přelomu tisíciletí ODS a ČSSD v rámci opoziční smlouvy schválily změny vedoucí fakticky k většinovému systému. Změnu tehdy ale zamítl na návrh tehdejšího prezidenta Václava Havla Ústavní soud.