Babišova vláda by měla jen svítit a topit, zní z opozice. Vláda odmítla jednat o personálních změnách

Andrej Babiš na inauguraci Miloše Zemana (8. 3. 2018)

Andrej Babiš na inauguraci Miloše Zemana (8. 3. 2018) Zdroj: Martin Přibyl CNC / Paparazzi

Andrej Babiš
Michal Murín, ředitel GIBS, si vyžádal slyšení před poslanci bezpečnostního výboru.
3
Fotogalerie

Poslanecká sněmovna chtěla na páteční mimořádné schůzi projednat personální změny, které provádí vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO). Schůzi vyvolala opozice, která chtěla vyzvat vládu, aby neprováděla změny na klíčových postech ve státní správě.  Schůze sněmovny ale ani nezačala, protože poslanci neschválili její program. Ještě předtím však mohli vystoupit řečníci s přednostním právem.

"Není to poprvé, ani naposled," řekl Jan Farský (STAN), který odkazoval na shodné hlasování poslaneckých klubů ANO, SPD a KSČM. Všechny tři strany se shodně zdržely hlasování. Zbývající poslanci hlasovali pro program schůze, ale nedokázali dosáhnout kvora pro přijetí programu. "Mohli bychom tady dlouho debatovat, jaký je rozdíl mezi vládou bez důvěry a s důvěrou. Ministři neměli odvahu diskutovat s poslanci, je mi z toho smutno," řekla Kateřina Valachová (ČSSD).

Část opozice, která se skládala z ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, chtěla navrhnout dvě usnesení. "Chceme, aby Poslanecká sněmovna vyzvala vládu bez důvěry, aby neprováděla nevynucené personální změny, a to zejména v bezpečnostních a zpravodajských složkách. Za druhé chceme, aby vláda bez důvěry nepředkládala novelu o služebním zákonu, protože na to nemá mandát," řekl za ODS Zbyněk Stanjura.

Předseda ODS Petr Fiala argumentoval, že Babišova vláda vznikla svévolí prezidenta Miloše Zemana a od začátku nepočítala s důvěrou, a je navíc podpořena KSČM a SPD. "Nikdy jsme tu také neměli trestně stíhaného premiéra v demisi," řekl Fiala. "Trestně stíhaný prezident odvolává lidi pro podezření, to je absurdní," řekl Jan Farský (STAN) v narážce na snahu Babiše odvolat šéfa GIBS Michala Murína.

"Vláda v demisi je legitimní a legální v souladu s Ústavou. My samozřejmě nechceme vládnout v demisi, chceme získat důvěru Poslanecké sněmovny. Ale i s důvěrou budeme pracovat tak, jako bez ní," řekl Babiš. "My jsme žádné politické čistky nedělali. My jsme v rámci systemizace služebních míst snížili počet politických náměstků," řekl Babiš, který ve svém projevu kritizoval především předchozí vládnutí ODS. "Jestli někdo v minulosti dělal čistky, tak to byla ODS," řekl premiér. 

"Tato vláda má jen svítit a topit, nic k jinému tato vláda legitimitu nemá. Máte jedinou povinnost - zkusit sestavit vládu, která získá důvěru," reagoval Petr Fiala na Babiše. Vláda by podle Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) měla provádět politické čistky až poté, co dostane důvěru sněmovny díky hlasům radikální levice a extremistů. "Chcete předčasné volby? Tak si je navrhněte, já s tím problém nemám, rád chodím mezi lidi," vyzval Babiš opoziční strany.

Ministryně financí Alena Schillerová se Babiše zastala v případu šéfa GIBS Murína. Poté, co Murín odmítl odstoupit, totiž v sídle GIBS proběhla inspekce finanční správy. "Kontrola ministerstva financí v Generální inspekci bezpečnostních sborů začala na základě řady podnětů, nejen podnětu od premiéra," řekla ministryně Schillerová.

"Pobírám plat a mám za ten plat sedět ve své kanceláři a mávat na své příspěvkové organizace? A mám mávat na své podřízené, dělejte si vlastně, co chcete?" ptal se ministr kultury Ilja Šmíd, podobně jako on obhajovali své kroky i další ministři. "Všechny kroky, které děláme, jsou vratné," dodal premiér Babiš.

Vláda v demisi za necelé tři měsíce od svého jmenování využila k personálním změnám na ministerstvech služební zákon, o místo však také přišli například generální ředitel České pošty Martin Elkán, šéf agentury CzechInvest Karel Kučera či ředitelé fakultních nemocnic Na Bulovce a v Ostravě Andrea Vrbovská a Svatopluk Němeček.

ODS chce po páteční schůzi ve spolupráci s dalšími stranami připravit další usnesení, které by vyzvalo vládu v demisi ke zdrženlivosti. Nemělo by se týkat pouze personálních kroků, ale i postupu vlády v ekonomické oblasti a v zahraničněpolitických otázkách. Občanští demokraté se usnesení pokusí zařadit na nejbližší řádné jednání Sněmovny, pokud se to nepodaří, budou chtít svolat další mimořádnou schůzi.