Bělobrádek: Pouhý návrat do sněmovny nám nestačí, chceme 10 procent voličů

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: CTK

KDU-ČSL se chystá na návrat do Poslanecké sněmovny, z níž vypadla při volbách před dvěma lety. V příštím roce se chtějí lidovci soustředit na tvorbu volebního programu a na sestavování kandidátek. Podle posledních průzkumů se volební preference KDU-ČSL pohybují kolem potřebných pěti procent.

„Naším cílem ale musí být ne být nad pěti procenty, ale blížit se k procentům deseti,“ řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek na dnešním sjezdu strany v Jihlavě. Delegáti jednali hlavně o modernizaci stanov. Úpravu názvu strany neschválili.

Bělobrádek: Kdo nechce vyhrát, nevyhraje

„Já věřím a jsem přesvědčen, že my musíme chtít vyhrát. Protože kdo nechce vyhrát, nevyhraje,“ řekl v úvodním projevu. Strana podle Bělobrádka voličům nabízí zodpovědnou solidaritu křesťanských demokratů. Od svého vzniku před více než 90 lety se podle něj ale lidovci posunuli a už nejsou konfesní stranou „křesťanů pro křesťany“. Praktikující křesťané teď podle průzkumu, který má strana, představují stejný podíl lidoveckých voličů jako lidé bez vyznání, uvedl Bělobrádek.

Díky úsporným opatřením se podařilo stranu finančně stabilizovat a senátní a krajské volby ukázaly, že se jí vracejí voliči, řekl předseda KDU. Členy strany vyzval k jednotě a ke zvýšení aktivity na regionální úrovni. Strana si chce také stanovit nepřekročitelné body, na kterých bude trvat v případných dalších vyjednáváních o koalicích. Lidovci podle něj nesmějí chtít být ve vládě za každou cenu. „Být v opozici není komfortní, ale musíme na to být připraveni,“ řekl předseda.

Kvůli dluhům odešlo 60 zaměstnanců

Od sjezdu, který se konal před dvěma lety ve Žďáru nad Sázavou, se strana podle Bělobrádka musela vyrovnat s dluhy po předchozím vedení. Odejít muselo 60 procent zaměstnanců. „Jsme na nejlepší cestě být v roce 2014 zcela bez dluhů,“ řekl.

Bělobrádek kritizoval vládu, protože podle něj dělá kroky, které jsou v neprospěch České republiky a občanů. „Zeštíhlení státní správy - nula. Zavedení pořádku - naopak, stát přestává plnit svoje základní funkce,“ řekl mimo jiné šéf lidovců.

Europoslankyně a lidovecká kandidátka na prezidentku Zuzana Roithová poděkovala za pomoc při sbírání podpisů pro kandidaturu. V projevu také kritizovala jednoho ze svých soupeřů - expremiéra Miloše Zemana. Jím kdysi uzavřená opoziční smlouva podle ní výrazně poškodila demokracii v ČR. Předvolební průzkumy Roithové však zatím nedávají velké šance. „Nenechme se otrávit,“ řekl Bělobrádek.

V odpolední části sjezdu probíralo skoro 500 delegátů změny stanov, které mají přispět k větší akceschopnosti strany. Počty delegátů pro krajské konference a sjezd tak už nebudou závislé jen na počtu členů organizace, ale i na jejím volebním výsledku.

Slovensko v názvu strany zůstalo

Nejvíc času zabrala sjezdu úprava názvu strany. Kvůli zmatkům a protestům některých členů byla schválená usnesení následně zrušena a hlasování se opakovalo. Podle jednoho návrhu se z Československé měla strana změnit na Českou lidovou. Druhý návrh počítal s tím, že by lidovci mohli používat jako název zkratku KDU-ČSL. Nakonec strana zůstala u názvu Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová.