Blažek a Bradáčová po schůzce: Rozuměli jsme si

státní zástupkyně Bradáčová

státní zástupkyně Bradáčová Zdroj: ctk

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová projednali na dnešní schůzce návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na její jmenování šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ). Novinářům řekli, že si v mnoha věcech rozuměli. Domluvili se na tom, že se příští týden sejdou všichni tři dohromady - tedy Blažek, Bradáčová i Zeman.

„Vyjasňovali jsme si pohledy na pojetí státního zastupitelství a shodli jsme se na tom, že ještě bude potřeba schůzka s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem,“ uvedl Blažek. Nechtěl však komentovat, zda po jejich jednání již o pražském vrchním státním zástupci definitivně rozhodne. Ministr pouze uvedl, že se Zemanem se již dříve dohodl na určitém časovém harmonogramu.

Blažek i Bradáčová prohlásili, že si ve spoustě věcí rozuměli. Podle žalobkyně mají i podobný pohled na připravovný zákon o státním zastupitelství. Zatím se však o něm bavili pouze v obecné rovině. „Myslím, že je tady velký prostor pro to, abychom případně našli do budoucna shodu. Myslím si, že na řadu věcí máme shodné názory,“ řekla Bradáčová.

Ústecká státní zástupkyně se kloní k tomu, aby byla zrušena vrchní státní zastupitelství. Blažek uvedl, že se o podrobnostech nového zákona musí ještě diskutovat. Ministr se chce například zamyslet nad tím, zda by se měly či neměly rušit také vrchní soudy.

„Zajímalo mě, jak se dívá (Bradáčová) na ochranu jednotlivců v trestním řízení. Našli jsem mnoho shodných rysů. Z prvního rozhovoru se mi zdá, že nepojímá činnost státních zástupců jen tak, že je potřeba stíhat, stíhat a stíhat, ale shodli jsme se na tom, že je potřeba dbát i na některá práva těch osob, kterých se trestní řízení týkají, což nejsou pouze pachatelé, ale jsou to i poškození, svědci a tak dále,“ dodal pak ministr.

Zeman navrhl jmenovat Bradáčovou pražskou vrchní státní zástupkyní již v červnu. Tehdejší ministr Jiří Pospíšil (ODS) byl připraven žalobkyni jmenovat. Než to stačil udělat, odvolal ho prezident na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) z funkce. Spekulovalo se o tom, že právě chystané jmenování Bradáčové bylo důvodem Pospíšilova konce na ministerstvu. Předseda vlády to odmítl.

Bradáčová dnes v České televizi (ČT) řekla, že pokud by měly politické diskuse na téma šéfa VSZ poškodit státní zastupitelství, funkce by se vzdala. Případné útoky však podle ní zatím vždy směřují na ni jako osobu, nikoli na státní zastupitelství.

Nově jmenovaný ministr Blažek se kvůli personálnímu obsazení VSZ sešel již v pondělí se Zemanem. Nejvyšší státní zástupce mu sdělil, že na návrhu jmenovat šéfkou VSZ Bradáčovou trvá. Ministr však o den dříve uvedl, že chce její jmenování probrat i se čtyřmi bývalými nejvyššími státními zástupci, a to s Renatou Veseckou, Marií Benešovou, Vítem Veselým a Bohumírou Kopečnou.

Devětatřicetiletá Bradáčová v současnosti zastává funkci náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce a je prezidentkou Unie státních zástupců. Nedávno se dostala do popředí zájmu tím, že zpočátku dozorovala kauzu poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha. Dříve se postavila například za vyhozeného žalobce, který kritizoval zastavení stíhání Jiřího Čunka, v roce 2009 vyzvala k odchodu nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a kritizovala i nečinnost pražského vrchního státního zastupitelství v kauze Mostecké uhelné společnosti. Zeman dříve uvedl, že žalobkyně není příliš oblíbená u některých členů ODS.

Místo pražského vrchního státního zástupce se uvolnilo poté, co Pospíšil a následně i soud kvůli závažným chybám v důležitých kauzách odvolal Vlastimila Rampulu. Rampula spolu se svým náměstkem Liborem Grygárkem potom rezignovali i na funkce státních zástupců.