Bohumil Pečinka: Hry o policii, kolo třetí

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Druhé zasedání sněmovní vyšetřovací komise ohledně situace v policii naznačilo, že jsme se rovnýma nohama vrátili do her o policii. První kolo proběhlo už začátkem června 2016. Tehdy policejní prezident Tuhý představil plán na zastřešení protikorupčního a protimafiánského útvaru. Smyslem bylo, aby obě specializované jednotky mezi sebou přestaly soupeřit.

Odpůrci reorganizace z řad vedení státního zastupitelství, kteří se báli ztráty vlivu v nové struktuře, naznačili, že motivace pro změny mohou mít kriminální pozadí. Kauza se zpolitizovala, předseda ANO Babiš vyhrožoval demisí.

Druhé kolo začalo ve chvíli, kdy se někteří politici, státní zástupci a policisté pokusili udělat totéž co druhdy šéf protimafiánského útvaru Jan Kubice.

Ten před deseti lety přenesl policejní spor na půdu sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost zveřejnil „Kubiceho zprávu“, v níž popisoval propojení politiků ČSSD s podsvětím. Nutno říci, že drtivá většina podezření se neprokázala. Podobně chtěli někteří policisté a žalobci přeměnit zasedání parlamentního výboru v prostor pro obžalobu vedení policie. Nakonec se politická scéna shodla na vytvoření vyšetřovací komise.

Třetí kolo her o policii odstartovalo téměř osm stovek předvolebních billboardů Andreje Babiše, v nichž zpochybňuje nedávnou reorganizaci. Koncem minulého týdne se také sešel na mnohahodinovém zasedání vyšetřovací výbor a výsledkem byl sled informací, dezinformací a spekulací o tom, co bylo a nebylo před komisí řečeno a co je obsahem „Šlachtovy zprávy“ pojednávající o situaci v policii.

Velkou roli zde sehrál předseda komise Pavel Blažek. Prosadil, aby před komisí nejdříve mluvili kritici reorganizace (Šlachta, Ištvan), namísto toho, aby zde mohli prezentovat a obhájit své postoje tvůrci reformy (Tuhý, Laube). To mělo ohromný dopad, protože kritici určili mediální i vyšetřovací agendu dalších týdnů, když krokům vedení policie dali fakticky trestněprávní ráz. Blažek na to navíc reagoval slovy, že by na místě ministra vnitra celou reorganizaci odložil.

Následně se do Radiožurnálu a babišovských médií dostaly informace o tom, že od šéfa policistů Tuhého měly v úplně jiné kauze unikat tajné informace.

Místo aby Blažek otevřeně potvrdil, že nic takového na komisi nebylo řečeno, vypnul mobil. Takže policejní prezident Tuhý musel celou záležitost – s odvoláním na hovor s Blažkem – dementovat, což už nebylo tak přesvědčivé.
Do toho některá média prezentovala útržkovité informace ze „Šlachtovy zprávy“, kterou nikdo celou nečetl, takže to celé vypadá jako hra informací a dezinformací.

Motorem však není ani tak sám Šlachta jako někteří státní zástupci, kteří se bojí ztráty výsadního postavení při prošetřování určitých kauz. Jinak řečeno, důležitou součástí celé hry je otázka, zda policie bude nadále služkou státních zástupců, anebo získá zpět svoje autonomnější postavení spolupracujícího subjektu.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex