Boj luxusní ozařovací kliniky s VZP o miliardy se vyostřuje

Pražské Protonové centrum

Pražské Protonové centrum Zdroj: Protonove centrum

Soukromá pražská ozařovací klinika Protonové centrum a Všeobecná zdravotní pojišťovna vedou spor o miliardy korun. Pře se už dotýká konkrétních pacientů s rakovinou. Protonové centrum požádalo o úhradu péče pro několik pacientů. Podle VZP ale ani po výzvě nedodalo potřebná odborná doporučení.

Právníci VZP mají obavy, aby se kvůli kauze nezdržovala standardní péče o tyto lidi. „Zvažujeme trestní oznámení pro podezření z poškozování práv pacientů,“ uvedl vedoucí tiskového odboru VZP Vlastimil Sršeň. Naopak podle zástupců Protonového centra vše zdržuje pojišťovna. „Po více než dvouměsíčním čekání na vyjádření poslal ředitel VZP Zdeněk Kabátek stanovisko, které situaci vrací na začátek a nepřináší pro čekající pacienty žádné řešení,“ sdělil mluvčí Protonového centra Vladimír Šulc.

Právní bitva tím teprve začíná. „Podnikáme vlastní právní kroky k ochraně našich oprávněných zájmů,“ dodal bez upřesnění Šulc. Centrum se zároveň dnes chystá zveřejnit příběhy konkrétních pacientů.

Protonové centrum nabízí moderní, šetrný způsob ozařování zhoubných nádorů. Jenže podle zdravotních pojišťoven vychází výrazně dráž, a proto je účelný jen pro zlomek pacientů. Zatímco Protonové centrum nabízí kapacitu 2500 pacientů ročně, VZP počítá s proplacením léčby nanejvýš desítek lidí, pro které se nehodí jiná léčba. Pro svůj postup ředitel VZP Zdeněk Kabátek získal v pondělí souhlas správní rady VZP.

„Pokud bude u konkrétního pacienta jednoznačně doložena potřeba protonové léčby, bude zvažováno, zda bude výhodnější léčbu zajistit v Protonovém centru, nebo v zahraničí,“ řekl deníku E15 předseda rady, náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Několika pacientům VZP platila v minulých letech protonovou léčbu v Německu. „VZP uhradí tuto léčbu jen těm pacientům, pro které je to jediná možná varianta. Tak je to v pořádku,“ souhlasí člen správní rady z lékařské komory Michal Sojka. Podle ředitele Protonového centra ale nemusí být jejich léčba vždy dražší. „Díky technologii a zkrácení léčby řadu nádorů můžeme léčit pod cenou současné radioterapie,“ uvedl Manfred Herbst před časem v rozhovoru pro deník E15.

Protonové centrum drží v ruce trumf. V roce 2006 totiž tehdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka uzavřel smlouvu o smlouvě budoucí, podle níž by měla VZP platit centru za léčbu a diagnostiku více než miliardu korun ročně. To je osmina veškerých ročních výdajů na léčbu rakoviny v Česku.

Podle nynějšího vedení VZP je to však falešná karta. Smlouvu neuznává a kvůli jejímu uzavření podalo trestní oznámení. Podezření má na spáchání pěti trestných činů. „Policie to podle našich informací intenzivně šetří,“ uvedl Sršeň.

Protonová terapie
Tato léčebná metoda s sebou nese nižší riziko vedlejších účinků než běžné ozařování nádorů. Nezasahuje totiž okolní zdravou tkáň. Díky tomu může být použito i silnější záření. Nesporné výhody má podle odborníků u léčby rakoviny u dětí, některých nádorů oka, spodiny lebeční, míchy nebo páteře. Těžit by z ní mohli i někteří pacienti s nádory nosních dutin, plic, jater, prostaty či uzlin. Šetrnější je tato terapie i pro další pacienty s rakovinou, přínos proti jiné léčbě ale není tak velký. Odhady počtu vhodných pacientů pro tuto léčbu se různí od desítek (podle VZP) po tři tisíce (podle Protonového centra) ročně.