Boj proti radikálnímu islámu po česku: imámové mají dostat školení na ministerstvu, navrhují poslanci

Neznámí pachatelé napadli v úterý 18. srpna 2015 mešitu ve Vídeňské ulici v Brně.

Neznámí pachatelé napadli v úterý 18. srpna 2015 mešitu ve Vídeňské ulici v Brně. Zdroj: Islamonline.sk

Brněnská mešita ve Vídeňské ulici
2
Fotogalerie

Několik desítek minut strávených s pracovníkem ministerstva kultury informujícím o právním, kulturním a zvykovém prostředí v České republice. Pak podpis čestného prohlášení, že tyto zvyklosti nebudou nijak porušovat. To by měli podle představ skupiny poslanců v budoucnu absolvovat duchovní zahraničních církví a náboženských společností, jinak by jim úřady mohly odebrat registraci. Opatření má cílit na radikální islám.

Návrh předložilo sedmnáct poslanců, většinou z hnutí ANO. Mnoho z nich je zároveň i členy nedávno vytvořené platformy proti multikulturalismu, včetně jejího zakladatele a bývalého reportéra České televize Zdeňka Soukupa. „Opatření je spíše preventivní. Předpokládáme, že navržené sankce odradí od porušování daných pravidel,“ napsal poslanec serveru E15.cz. Regulace by se netýkala církví, která už získala v Česku takzvaná „zvláštní práva“, jež mají všechny křesťanské a judaistické náboženské organizace.

„Ministerstvo kultury návrh vnímá jako protiústavní,“ uvedla tisková mluvčí resortu Simona Cigánková. Novela by podle ní pro ministerstvo znamenala velkou administrativní zátěž. Muselo by najmout nové pracovníky a pořizovat podklady v mnoha cizích jazycích. „Navrhovaná změna není v žádném ohledu účinnou metodou, jak efektivně čelit například radikalizaci české muslimské obce,“ píše Cigánková. Kvůli podobným důvodům návrh odmítlo i ministerstvo zahraničí, podle Úřadu vlády může porušovat základní svobody.

„Představa, že by každou muslimskou modlitbu vedl imám s glejtem z ministerstva kultury, je nesmysl,“ řekl E15 islamolog Bronislav Ostřanský. Postavení muslimského duchovního podle něj neurčuje hierarchie jako v případě katolické církve, ale jen jeho vzdělání. Smysl by podle něj měla jen v případě jediného českého profesionálního imáma, který je v pražské mešitě.

Výhrady má Ostřanský i k předkladatelům zákona. „To jsou lidé, kteří objevili islám. Nechtějí nic řešit, už mají jasno.“ Podle islamologa je ale princip regulace sám o sobě správný, používá se například v Rakousku nebo v Egyptě. „Stát má pod kontrolou, aby v mešitě nekázal nějaký fanatik. V opačném případě se represivně zasáhne,“ vysvětluje Ostřanský.