Brabec: Ztráta v dotačním programu Životní prostředí klesne o deset miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Alt-n-Anela, Flickr.com (CC BY 2.0)

Očekávaná ztráta peněz z Operačního programu Životní prostředí (OP ŽP) by se měla snížit o deset miliard korun. Letos by měla klesnout ze zhruba 14 miliard korun na méně než devět miliard a příští rok z pěti miliard na nulu, uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Operační program Životní prostředí patřil k nejvíce rizikovým programům. První odhady celkových ztrát přesahovaly v letech 2013 až 2015 více než 25 miliard korun.

„To, co je neméně důležité, je pokusit se zachránit, co se dá. V Operačním programu Životní prostředí je také rychlá příprava na příští roky, protože tady máme další finanční prostředky, které přijdou z Evropské unie. Je strašně důležité neopakovat chybu, která se stala v minulosti. To znamená, že už na začátku se nabralo zpoždění,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Zákon EIA čeká novela

Premiér s ministrem jednali také o malé „dočasné“ novele zákona EIA, tedy o posuzování vlivu staveb na životní prostředí. Sobotka upozornil, že v minulých měsících bylo ohroženo čerpání až sta miliard korun zejména v oblasti dopravních staveb.

„Jsem rád, že se dobrou spoluprací Úřadu vlády, MŽP a ministerstva pro místní rozvoj podařilo zabránit tomu, že České republice bylo zablokováno čerpání prostředků z EU,“ řekl.

Sobotka se na návštěvy vládních úřadů vypravil po půl roce fungování kabinetu. Hodnotí, jak se ministrům daří plnit zadané úkoly. Cesty chce zopakovat za další půl rok.

Operační program Životní prostředí
Operační program Životní prostředí (OPŽP) je jedním z dotačních programů, který umožňuje České republice čerpat prostředky Evropské unie na ochranu a zlepšování kvality životního prostředí. OPŽP je druhým největším operačním programem v České republice a v letech 2007 -2013 nabízí z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj téměř 5 miliard eur.
Mezi podporované oblasti (prioritní osy) operačního programu patří zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní, zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí, udržitelné využívání zdrojů energie, zkvalitnění nakládání s odpady, omezování průmyslového znečištění a environmentálních rizik, zlepšování stavu přírody a krajiny, rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu.

Nevděčná EIA