Brexit není hotový, tvrdí Chmelař. Vyjednávání o odchodu Británie zatím do nové fáze nevešlo

Británie se konečně dohodla s EU: Brexit jí bude stát 45 až 55 miliard eur

Británie se konečně dohodla s EU: Brexit jí bude stát 45 až 55 miliard eur Zdroj: ČTK

Británie se konečně dohodla s EU: Brexit jí bude stát 45 až 55 miliard eur
Lidé protestující vůči odchodu Británie z EU
Lidé protestující vůči odchodu Británie z EU
Aleš Chmelař
5
Fotogalerie

Rozvod Evropské unie s Velkou Británií zatím není hotový, pokrok v jednání musí uznat členské státy, řekl dnes státní tajemník pro EU Aleš Chmelař k posunu jednání o brexitu. Vyjednávací týmy, které vedou rozhovory o podmínkách vystoupení Británie z EU, dnes našly shodu na tom, jak by měla vypadat dohoda mezi EU a Londýnem. 

Chmelař v komentáři pro ČTK poznamenal, že konečné slovo v tom, zda se otevře nová fáze jednání, budou mít členské země. Designovaný premiér Andrej Babiš dnes zopakoval pozici končící vlády, že pro Česko je důležité zachování práv jeho občanů v Británii.

"Fakticky neskončila další fáze vyjednávání, ale došlo k dohodě mezi vyjednávacími týmy," shrnul Chmelař stav rozhovorů. Vyjednávači EU a Británie se po několika měsících shodli na tom, jak by měla vypadat smlouva o odchodu Británie.

Babiš v pořadu 20 minut Radiožurnálu řekl, že je mu líto odhodu Británie z EU, protože byla v unii českým spojencem. Dnešní informaci o posunu jednání ale vnímá jako dobrou zprávu. Zopakoval také dosavadní vládní pozici o prioritách Česka v budoucím vztahu k Británii. "Pro nás je důležité, abychom zachovali pozici pro naše občany, kteří pracují ve Velké Británii, abychom zachovali obchodní vztahy," řekl. Upozornil na to, že Česko bude muset být aktivní při nadcházejících jednáních o tom, kolik Británie při odchodu z unie zaplatí do společného rozpočtu.

Výsledek první fáze brexitového vyjednávání označil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker za kompromis a uvedl také, že v rozhovorech nastal dostatečný posun, aby bylo možné jednat o budoucnosti vztahů po brexitu.

O tom, zda se to skutečně stane, rozhodou příští týden premiéři a prezidenti členských zemí EU na Evropské radě. "Samozřejmě bereme vážně dnešní doporučení komise, ale finální stanovisko je na lídrech EU v pátek," upozornil Chmelař.

Finálnímu rozhodnutí tak bude předcházet řada dalších setkání, jejichž hlavním tématem bude brexit. "Nejdřív se v pondělí sejdeme s dalšími premiérskými šerpy, v úterý pak proběhne zasedání Rady pro obecné záležitosti, kde budeme s ministry členských států řešit právě otázku brexitu," popsal Chmelař.

"Pokud Evropská rada v pátek konstatuje, že došlo k dostatečnému pokroku, ještě to neznamená, že rozvod s Velkou Británií je hotový," upozornil státní tajemník. Cílem první fáze vyjednávání bylo nastavit podmínky odchodu Británie z EU. Rozhovory se točily kolem tří hlavních témat - práv občanů, hraničního režimu mezi Británií a Irskem a finanční vyrovnání. "Nyní se budeme moct bavit o přechodném období a prvních obrysech budoucích vztahů," naznačil Chmelař, jak by měla jednání pokračovat.

Británie je první zemí, která se rozhodla z bloku vystoupit, a to na základě referenda. Článek 50 Lisabonské smlouvy, který umožňuje odchod z EU stanovuje, že proces "odcházení" může trvat dva roky. Britská premiérka Theresa Mayová oznámila záměr Británie opustit EU letos v březnu a lhůta pro vyjednání finální dohody tak automaticky vyprší v březnu 2019.