Bubeníček: O prolomení limitů na dole Bílina se může rozhodnout hned

Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček

Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček Zdroj: ctk

Vláda by měla o prolomení limitů těžby hnědého uhlí u dolu Bílina rozhodnout co nejdříve, myslí si hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek tento týden zveřejnil dvě varianty možného prolomení limitů, které chce předložit k posouzení vládě. Ještě předtím bude diskutovat se zástupci dotčených měst a obcí. V únoru by s nimi měl seznámit zastupitele Ústeckého kraje.

Stát podle Mládka v Ústeckém kraji s největší pravděpodobností prolomí limity těžby hnědého uhlí u dolu Bílina, kde si to nevyžádá zásah do lidských sídel. V případě dolu ČSA se uvažuje o úpravě limitů bez bourání obcí Černice a Horní Jiřetín.

Podle Bubeníčka by s prolomením limitů neměl být problém u dolu Bílina. „Tam se to nikoho netýká, tam může vláda rozhodnout okamžitě a lidé mohou mít jistotu,“ řekl Bubeníček. Podle něj by mělo padnout jasné slovo i v případě částečného prolomení u lomu ČSA. „Někdo musí rozhodnout. Když řekne, že ne, tak těžaři budou vědět, že ne, že se tam na mnoho let dopředu nic dělat nebude,“ doplnil Bubeníček s tím, že pozval ministra na únorové zasedání zastupitelstva.

Volby do zastupitelstva 2020: Ústecký kraj >>>

Těžba se nemusí vyplatit

Šéf resortu se ohledně limitů v dole ČSA začátkem března chystá na jednání se zástupci Litvínova a Horního Jiřetína, jejichž představitelé jsou dlouhodobými odpůrci rozšíření těžby. V případě prolomení limitů by se hrana těžební jámy dostala jen několik set metrů od hranic Litvínova. Mládek chce jednat i s představiteli Ústeckého kraje a také těžební společnosti.

Částečné prolomení limitů v dole ČSA totiž může být problematické také z ekonomického hlediska. Není jisté, zda by těžba vyžadující rozsáhlou přípravu byla vůbec rentabilní. „Na těžbu jsme připraveni. Důležité je, aby rozhodnutí padlo včas, ideálně ještě letos,“ řekla mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) musí být před případným prolomením limitů jasné, zda je uhlí potřeba. „Musíme si být jisti, že to uhlí opravdu potřebujeme, kdy ho budeme potřebovat a na co ho budeme potřebovat. Využití uhlí ze severočeského dolu tím způsobem, že ho vytěžíme, spálíme, vyrobíme z něj elektřinu a tu vyvezeme, navíc za malé peníze, protože dnes jsou ceny velmi nízké, je prostě nejhorší způsob použití tohoto uhlí,“ řekl už dříve Brabec.

Obce mají dostat více

Mládek hodlá vládě navrhnout také zvýšení kompenzací obcím, kterých se těžba dotýká, a to ze současných 100 korun na 1000 korun z hektaru dobývacího prostoru nacházejícího se na jejich území. Opatření by podle Mládka mohlo začít platit už letos.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách zaručující městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991.