Čekání na vládu s důvěrou zřejmě brzy skončí, dramata ale vyloučena nejsou

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: anna Vacková

Počet poslaneckých hrdel, z nichž pozítří vyjde souhlas s druhou vládou Andreje Babiše, úplně jistý není. Záleží na tom, kolik zákonodárců z řad ANO, ČSSD a KSČM se pozítří do sněmovny dostaví – například jeden z poslanců hnutí má být na dlouho dopředu plánované dovolené. 

Hlasů pro vyslovení důvěry by však měl být pro vládu k dispozici dostatek. Koaliční smlouvu s ANO podepsali všichni sociálnědemokratičtí poslanci. Aktivně podpořit kabinet, jehož ministři už začali úřadovat, se rozhodli i komunisté. Malá dramata ale úplně vyloučena nejsou.

Sílící kritika ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) kvůli opsaným pasážím v diplomových pracích přiměla premiéra ke změně postoje. Zatímco v prvních dnech po zjištěních o možném plagiátorství se Babiš nechal slyšet, že opsaná práce „z králíků“ v žádném případě nesnižuje schopnosti Malé, nyní už nad ní ochrannou ruku tak docela nedrží.

„Pokud se prokáže, že ministryně spravedlnosti opisovala v diplomových pracích, měla by asi odstoupit,“ říká. Malá trvá na tom, že má ve vztahu ke studiu čisté svědomí. Rezignovat nehodlá, obhájit se chce před poslanci ANO i před premiérem Babišem. Nedořešený zůstává spor o obsazení postu šéfa české diplomacie. O této situaci má dnes jednat nejužší vedení ČSSD.

Na to, zda má strana dál prosazovat, aby místo ministra zahraničí obsadil Miroslav Poche, nepanuje ve stranickém vedení jednotný názor. První místopředseda strany Jiří Zimola je přesvědčený, že europoslanec by se měl nominace vzdát. Pražská sociální demokracie, stejně jako většina krajských lídrů, na vyslání Pocheho do koaličního kabinetu trvá. ČSSD navíc otevřela debatu o pozicích politických náměstků – chtěla by je mít na všech ministerstvech, která spravuje hnutí ANO.

Ústřední výbor KSČM aktivní podporu druhé Babišově vládě schválil dvoutřetinovou většinou. „To usnesení ještě v úterý projedná poslanecký klub. Předpokládám, že poslanci a poslankyně za KSČM projeví patřičnou míru kázně a budou hlasovat podle doporučení ústředního výboru,“ konstatoval šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

V komunistické straně se ale ustavila platforma, jejíž členové odmítají spolupráci s vládou a apelují na autentickou levicovou politiku. Toleranční patent mají komunisti podepsat se šéfem hnutí ANO teprve zítra.

Druhá Babišova vláda: Přes pět měsíců vyjednávání

24. 1. – ANO zahájilo jednání o nové vládě. ODSA spolupráci odmítla, lidovci ji stejně jako ČSSD podmínili tím, že v kabinetu nebude trestně stíhaná osoba.

18. 2. – Sjezd ČSSD pověřuje předsedu a statutárního místopředsedu strany zahájením politických rozhovorů s hnutím ANO a dalšími parlamentními stranami o budoucím uspořádání vlády.

5. 4. – ANO oznámilo, že vyjednávání s ČSSD skončilo. Podle hnutí ztroskotalo na požadavku sociálních demokratů získat ministerstvo vnitra.

10. 4. – Prezident Miloš Zeman doporučil Babišovi, aby pokračoval v jednání o nové vládě s SPD a komunisty.

20. 4. – ČSSD oznámila, že souhlasí s obnovením jednání s ANO. Hnutí nabídlo socialistům pět ministerstev včetně vnitra.

6. 6. – Zeman jmenoval Babiše podruhé předsedou vlády.

15. 6. – V referendu ČSSD se vyslovilo pro vstup do kabinetu 58,53 procenta hlasujících členů strany.

15. 6. – KSČM oznámila, že zváží toleranci menšinové vlády, když její programové prohlášení bude obsahovat sedm základních programových požadavků komunistů.

17. 6. – Babiš seznámil Zemana s návrhy na nové ministry. Prezident uvedl, že požádá europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) nominovaného do čela ministerstva zahraničí, aby zvážil svou kandidaturu. Představitelé socialistů opětovně uvedli, že na nominaci Pocheho trvají.

27. 6. – Zeman jmenoval druhou Babišovu vládu. Podle očekávání nejmenoval ministrem zahraničí Pocheho, řízením úřadu pověřil předsedu ČSSD Hamáčka, nového ministra vnitra.