Cena elektřiny v Česku prorazila hranici sto eur

Dispečink ČEPS, kde se řídí česká přenosová soustava

Dispečink ČEPS, kde se řídí česká přenosová soustava Zdroj: ČTK

Cena elektřiny s dodáním následující den
Česko čelí náporům elektřiny z Německa.
Dispečink ČEPS, kde se řídí česká přenosová soustava
4
Fotogalerie

Chladné počasí, stojící větrné elektrárny v Německu a odstávky jaderných zdrojů ve Francii poslaly spotové ceny elektřiny do výšin, ve kterých v Česku byly naposledy před pěti lety.

Zatímco venku mrzne až praští, krátkodobé trhy s elektřinou tento týden vřou. Na českém spotovém trhu zdražila elektřina s dodáním druhý den z lednových průměrných čtyřiceti až padesáti eur za megawatthodinu až na včerejších večerních 133 eur. Nad sto eury se držela mezi osmou hodinou raní a osmou večerní v úterý i ve středu. Obdobný vývoj nastal naposledy v únoru 2012.

Tuzemské elektrárny si nenechaly ujít tuto jedinečnou obchodní příležitost. Provozovatel přenosové soustavy ČEPS hlásí, že v provozu jsou všechny velké zdroje. ČEZ například v pondělí roztočil na plné obrátky paroplynovou elektrárnu Počerady a výjimečně ji nechal puštěnou i přes noc, kdy zůstaly ceny nad výrobními náklady. Ve srovnání s minulým úterkem najely také dva bloky černouhelné elektrárny Dětmarovice, jeden blok v Tušimicích a z ostatních se ČEZ pokusil vymáčknout maximum, vyplývá z dat o výrobě, které firma musí zveřejňovat.

„Obecně lze říci, že při cenách kolem sto eur by v České republice měla být v provozu většina disponibilních zdrojů,“ potvrdil mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Český spotový trh s elektřinou je kvůli propojení soustav a koordinovanému obchodování ve vlekupočasí a nedostatku kapacit v západní Evropě, uvádí Operátor trhu s energiemi. Podprůměrné teploty zvyšují spotřebu elektřiny v celém regionu. Na severu Německa přitom v posledních dnech přestal foukat vítr a výroba ve větrných farmách spadla od neděle na desetinu.

Ve Francii oproti minulému lednu chybí kvůli odstávkám přes čtyři tisíce megawattů v jaderných elektrárnách. V rakouských a francouzských Alpách chybí voda v přehradách na dorovnání výkonu. „Francie bude muset od čtvrtka omezit spotřebu asi o tři tisíce megawattů. Nepodaří se jí dovézt všechnu chybějící elektřinu,“ uvádí Barbora Peterová, mluvčí ČEPS.

Komplikovaná situace v Evropě by měla podle ČEPS přetrvávat do příštího pondělí. Do situace v České republice promlouvají také obchodníci registrovaní v Německu, kteří elektrickou energii nakoupí v tuzemsku a pak ji vyvezou. „Tento týden pozorujeme velké množství nabízených kapacit pro export a import mezi Českem a Německem po denní aukci přenosových kapacit,“ dodává Gazdík. Na spotovém denním trhu se obchoduje s elektřinou, která se vyrobí a spotřebuje následující den. Obchodníci a velcí spotřebitelé na něm řeší očekávané přebytky či naopak nedostatek elektřiny. Za rok se na denním trhu zobchoduje objem odpoví- dající třetině české spotřeby elektřiny.

Dva transformátory už chrání Česko
Nebezpečně velké přetoky elektřiny z Německa do Česka zmírní první dva ochranné transformátory, které v rozvodně Hradec u Kadaně zprovoznil provozovatel české přenosové soustavy ČEPS. Díky nim budou dispečeři schopni regulovat toky elektřiny a udržovat je v bezpečných mezích. Oba transformátory jsou na jedné ze dvou linek, které vedou do Německa. Původně ČEPS uvažoval o tom, že než nainstaluje zbylé dva stroje, nechráněnou linku vypne. Nakonec se ale s německou přenosovou sítí 50Hertz dohodl, že bude podle potřeby měnit její zapojení. Instalace zbývajících dvou transformátorů čeká ČEPS do poloviny letošního roku. Díky lepší ochraně sítě tak ušetří za nákladná přeshraniční opatření na vyrovnávání výkonu v síti. Stroje pluly z Itálie do Hamburku, odkud pokračovaly po Labi do Lovosic. Odtamtud to pak měly devadesát kilometrů do rozvodny Hradec u Kadaně