Cena obvyklá u zbraní? Nesmysl, tvrdí finance

letadlo CASA

letadlo CASA Zdroj: ctk

Stanovit cenu obvyklou u vojenského materiálu není možné, protože každá armáda si letouny, transportéry a další techniku vybavuje specifickými systémy, o nichž podrobnosti nezveřejňuje. Alespoň takové stanovisku vydalo ministerstvo financí, když bylo v minulosti dotazováno na cenové srovnání obrněnců Pandur. Tehdy úřad vedl současný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podobně reagoval rezort pod vedením Miroslava Kalouska na žádost exministryně obrany Vlasty Parkanové, když chtěla posudek k letounům CASA. A vzhledem k tomu, že ho před uzavřením miliardové armádní zakázky neměla, žádá teď policie Poslaneckou sněmovnu o její vydání k trestnímu stíhání. Podle protikorupčního útvaru spolu s bývalým ředitelem sekce vyzbrojování Jiřím Staňkem způsobila škodu 658 milionů korun.

Kalousek se své stranické kolegyně zastává argumentem, že armáda stejně jako ministerstvo vnitra a zpravodajské služby mají vlastní kapacity na posouzení podobných nákupů, mimo jiné kvůli citlivým údajům.

Odborníci souhlasí s názorem, že u sofistikované vojenské techniky je stanovení ceny obvyklé složité. Podle šéfredaktora měsíčníku Letectví + kosmonautika Jana Čadila lze srovnávat jen cenu „holých“ letadel, která tvoří zhruba dvě třetiny z celkové hodnoty dané zakázky. „Zbytek připadá na různé avionické nebo ochranné systémy. Musel byste přesně vědět, co v tom letounu je,“ řekl Čadil.

Ministerstvo obrany včera uvedlo, že na nákup letounů nechalo udělat marketinkovou studii, vypracovali ji pracovníci ministerstva.

Orgány činné v trestním řízení však mají podle informací deníku E15 v ruce pouze jediný důkaz – znalecký posudek firmy American Appraisal. Na jejích internetových stránkách se nepíše o tom, že by nabízela služby z oblasti obrany a bezpečnosti. Někteří současní i bývalý pracovníci rezortu obrany, kteří byli vyzváni policií k podání vysvětlení a měli možnost se s expertizou seznámit, se shodují, že jsou v ní obsaženy i údaje z internetové encyklopedie Wikipedia, jejíž obsah mohou čtenáři volně doplňovat.

Čtěte také:

Policie požádala o vydání Parkanové kvůli nákupu letadel CASA

ČSSD útočí na Parkanovou. Kalousek to nazývá policejní zvůlí

Jana Havligerová: Případ Parkanová - vládní krize na obzoru?

Jiný posudek American Appraisal nedávno shodil ze stolu Výbor Regionální rady Severozápad v kauze evropských dotací pro ústeckou Krajskou zdravotní, když dal za pravdu dřívějším závěrům společnosti Deloitte. Ty firma nyní najatá policií zpochybnila.

ODS váhá, John má jasno

TOP 09 žádá v kauze Vlasty Parkanové nezávislé právní analýzy, ODS zaujala neutrální postoj. Podle šéfa poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury si strana počká na doporučení mandátového a imunitního výboru, který má jednat ve středu. Pochybnosti naopak nemá šéf VV Radek John. „Je to tak jasné a zdokumentované, že doporučím VV vydat Vlastu Parkanovou ke stíhání,“ řekl. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky by měl o vině či nevině političky rozhodnout soud.