Centru Klinika hrozí zánik. Kvůli realitnímu projektu SŽDC s nejistou návratností

Squat Autonomní sociální centrum Klinika v Praze na Žižkově funguje od roku 2014.

Squat Autonomní sociální centrum Klinika v Praze na Žižkově funguje od roku 2014. Zdroj: Ondřej Szollos

Klinika
Squateři se původně se státním majetkovým úřadem dohodli na užívání.
Po spletitých peripetiích ale stát nakonec budovu převedl na železničářskou SŽDC a squateři s dalšími aktivisty vyšli do ulic.
Demonstrace za zachování Kliniky
Demonstrace za zachování Kliniky
13
Fotogalerie

Státní Správa železniční dopravní cesty připravuje přestěhovat své geodety z pražské Florence do Jeseniovy ulice na Žižkově. A to do objektu, v němž nyní funguje squaterské Autonomní sociální centrum Klinika.

Státní Správa železniční dopravní cesty připravuje přestěhovat své geodety z pražské Florence do Jeseniovy ulice na Žižkově. A to do objektu, v němž nyní funguje squaterské Autonomní sociální centrum Klinika. Železničáři si za projektem stojí. Přitom ještě netuší, kolik je přestavba bude stát. Podle odhadů to budou nejméně desítky milionů korun. Návratnost se bude počítat v desetiletích.

„Příprava projektové dokumentace stále běží, náklady tedy nelze zatím sdělit,“ uvedla Kateřina Šubová z tiskového oddělení SŽDC.

Před SŽDC se o nemovitost v Jeseniově 60, kterou spravoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, zajímaly jiné státní instituce. Nejdříve Generální inspekce bezpečnostních sborů, následně Úřad práce. Skončilo to však tím, že od objektu dali ruce pryč.

Podívejte se, jak to nyní v Klinice vypadá: 

Video placeholde
Klinika • e15

Z doby zájmu GIBS ale pochází odhad nákladů na rekonstrukci ve výši 40 milionů korun. Ročně železniční geodeti za kanceláře na Florenci zaplatí zhruba 1,1 milionu korun. To je mnohem méně, než kolik se v lokalitě platí za jiné administrativní prostory.

Investice se tedy státní organizaci vrátí za pětatřicet let. Údajnou výhodností přesunu z komerčního nájmu do vlastních prostor přitom SŽDC plánovanou rekonstrukci odůvodňuje.

„Pokud by se jednalo o klasického komerčního klienta, pak bychom mu takovou rekonstrukci nedoporučili. Kromě dlouhé návratnosti je ve hře i pravděpodobnost měnící se potřeby plochy v tak dlouhém čase nebo náklady, které v nájemním vztahu nese majitel,“ sdělil Petr Kareš, specialista na pronájmy nemovitostí z poradenské společnosti JLL.  

 

Původně však nebylo vyloučené, že by současné Autonomní sociální centrum mohlo v objektu zůstat, a to díky převodu do majetku Prahy. Záměr posvětila i rada hlavního města. Jenže loni v říjnu bez předchozího varování došlo k rychlému převodu na SŽDC.   

„SŽDC projevila tak silný zájem, že formálně nebylo o čem jednat. Za vším cítím nechuť k převodu Praze. Podle všeho jsme se v této věci nechali napálit,“ řekl deníku E15 člověk z vedení pražského magistrátu, který si nepřál být jmenován.

Státní majetkový úřad měl původně se squatery smlouvu o užívání objektu. Proti jejímu vypovězení se nyní Klinika se SŽDC soudí. V první instanci spor prohrála, nyní se čeká na verdikt odvolacího soudu.  

Levicově zaměřené Centrum Klinika zahájilo činnost v roce 2014. Jeho představitelé dostali loni od Nadace Charty 77 Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost.

Stát má kupu prázdných budov, říká squater z Kliniky

Squateři z Autonomního sociálního centra v Praze na Žižkově stále doufají, že se dohodnou  se Správou železniční dopravní cesty na využívání objektu v Jeseniově ulici. Zatím ale SŽDC uplatňuje spíše jen zastrašovací strategii, tvrdí aktivista z Kliniky Jakub Ort.  

Proč se bráníte tomu, aby SŽDC přestavěla budovu, v níž je Klinika?

Jsme přesvědčeni, že snaha SŽDC rekonstruovat objekt Klinika je účelová. Jedním z důvodů je zničit fungující sociální centrum. Myslíme si to proto, že stát vlastní v Praze řadu jiných nevyužívaných budov, které jsou pro SŽDC možná ještě více vyhovující než Klinika. Je to například budova ve Washingtonově nebo v Hybernské ulici.

Jednáte se železničáři?

S Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových jsme přes všechny konflikty komunikovali dobře. Měli jsme tam s řadovými úředníky a úřednicemi dobrý kontakt, slušně jsme si psali, řešili jsme praktické problémy. Mysleli jsme, že to bude pokračovat i se SŽDC. Odpovědí byly jen výhrůžky sankcemi a dost vysokými pokutami. Je tu jasná zastrašovací strategie místo komunikace. Jsme přitom stále se SŽDC připravení jednat.

Existuje řešení?

Situaci lze řešit kompromisně. Nejlepším řešením by bylo najít pro kanceláře jiný objekt a centrum Klinika zachovat. Nebo se můžeme domluvit na využívání Kliniky do doby, než dojde ke změně územního plánu, což je zásadní věc. Podle něj je objekt Kliniky totiž určený pro veřejnou vybavenost, nemůžou v něm být jen kanceláře.  

Co budete dělat, až na Klinice znovu zabuší policie?

Doufáme, že se tomuto řešení stát vyhne, že nebude chtít použít násilí.  

Klinice je předhazováno, že vytváří prostor pro fungování extrémistů. Jak je to?

Zatím jsem v životě žádného politického extrémistu nepotkal jinde než ve zprávách policie. Politické extrémisty nevytváříme my, ale na papíře tak činí policie.