Černochová šokovala svým prohlášením o vystoupení Česka z OSN. Odchod vláda neplánuje, uvedl Fiala

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) Zdroj: Foto Blesk - Mária Rušinová

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyzvala kvůli rezoluci vyzývající mimo jiné k humanitárnímu příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem k vystoupení Česka z Organizace spojených národů (OSN). V souvislosti s hlasováním OSN na sociální síti X uvedla, že se za ni stydí a Česko nemá v organizaci fandící teroristům co dělat. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že rozhořčení ministryně obrany Černochové nad rezolucí chápe. Postoj vlády se ale nemění. 

Valné shromáždění OSN v pátek přijalo rezoluci, která byla první společnou reakcí OSN na aktuální konflikt v Izraeli. Kanada navrhovala, aby text obsahoval jednoznačné odsouzení „teroristických útoků“ Hamásu a žádal okamžité propuštění rukojmích. Její návrh ale neuspěl. Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování.

Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska a Chorvatska hlasovalo proti. „Přesně před třemi týdny Hamás vyvraždil více než 1400 Izraelců, což je na jejich počet obyvatel více obětí, než zavraždila militantní islamistická organizace Al-Káida 11. září 2001 v USA,“ uvedla Černochová. Kritizovala to, že proti bezprecedentnímu teroristickému útoku se postavilo jen 14 zemí. „Stydím se za OSN. Dle mého názoru nemá ČR v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ napsala.

Horlivá diskuze na sociální síti

Po tomto výroku se na sociální síti X spustila diskuze, zda ministryně už se svým výrokem „nepřestřelila“. „Víte, že součástí OSN je Mezinárodní trestní soud, který vyšetřuje zločiny na Ukrajině? Ministr zahraničí USA řekl, že Izrael má právo na sebeobranu, ale způsob jak to provede je věcí nás všech. O tom bylo tohle hlasování, ne o podpoře terorismu. Nebylo by lépe vystoupit z vlády?“ napsal například Lubomír Zaorálek, místopředseda Sociální demokracie.

„Absolutně nesmyslný výrok. Od ministryně vlády zcela nekompetentní,“ zareagoval Michael Romancov, politický geograf. „Pokud by OSN byla k ničemu, proč o vstup tak dlouho usiluje větší, lidnatější a hospodářsky nesrovnatelně silnější Tchaj-wan?“ dodal v dalším příspěvku na sociální síti X. 

„Jen pro úplnost dodávám, že vystoupením ČR z OSN by Praha nejspíš přišla o status UNESCO a taky o těch 333 mil. Kč od UNICEF, které loni vyjednali moji poradci na pomoc se zvládnutím ukrajinské uprchlické krize,“ uvedl na X bývalý primátor Prahy Zdeněk Hřib. 

Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou sice závazné, ale jsou silně symbolické. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan přijetí rezoluce ostře zkritizoval a prohlásil, že OSN pozbyla legitimity. Podle něj dala většina světového společenství přijetím rezoluce najevo, že spíše než Izrael podporuje „nacistické teroristy“. Izraelský diplomat podle Reuters také hovořil o potřebě zničit Hamás.

Fiala Černochovou chápe, ale odchod vláda neplánuje

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že rozhořčení ministryně obrany Černochové nad rezolucí chápe. Ministerský předseda to sdělil Deníku N. Uvedl, že Česko společně například se Spojenými státy či Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastává.

„Chápu rozhořčení paní ministryně nad rezolucí OSN, která neodsoudila terorismus Hamásu v Izraeli. Česko společně například s USA nebo Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastáváme,“ uvedl Fiala. „V OSN budeme nadále prosazovat naše postoje a přesvědčovat o jejich správnosti další státy,“ poznamenal. Považuje za důležité, aby hlas a názory Česka na půdě OSN zaznívaly.

Ministr zahraničí Lipavský nepočítá s tím, že by se vláda zabývala vystoupením Česka z OSN. Myšlenku je potřeba odmítnout, řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. „Je tam celá řada důvodů, ale nejhlavnějším je, že na troskách druhé světové války vznikla Charta OSN, která má v sobě zakotveny některé naprosto klíčové principy, které i pro Česko při jeho velikosti a pozici v mezinárodním společenství (představují) určitý stabilní a předpokládatelný rámec,“ poznamenal.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) považuje výzvu Černochové za výsledek frustrace z rezoluce k Izraeli. O pozici vlády podle něj nejde, řekl v televizi CNN Prima News. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) osobní rozhořčení a frustraci ministryně chápe, odchod z OSN ale podle něj není řešením. „Takový krok by neprospěl ani ČR, ani OSN a ve výsledku ani samotnému Izraeli,“ poznamenal na sociální síti X.

V beposlední řadě se k výroku vyjádřil i prezident Petr Pavel. Podle něj Česko dlouhodobě podporuje reformy OSN včetně Rady bezpečnosti, což lze dělat jen zevnitř. 

Výroku Černochové si všimli i v zahraničí

Výzvy české ministryně obrany Jany Černochové, aby Česká republika vystoupila z OSN si všímají i některá zahraniční média. O jejím příspěvku na sociální síti X informovala například agentura DPA, izraelský deník The Jerusalem Post či rakouský deník Kurier.

„Česká ministryně obrany Jana Černochová vyzvala svou zemi k vystoupení z OSN. Jako důvod k tomu uvedla na internetové platformě X páteční rezoluci OSN, v níž Valné shromáždění OSN velkou většinou vyzvalo ke zlepšení humanitární situace a k okamžitému klidu zbraní v Pásmu Gazy,“ napsala německá tisková agentura DPA. Doplnila, že proti rezoluci hlasovalo jen 14 zemí, včetně Izraele, USA a České republiky, zatímco 120 zemí bylo pro a 45 se zdrželo.

Vyjádření Černochové si všiml například i ukrajinský server RBK-Ukrajina či izraelský deník The Jerusalem Post. „Česká ministryně obrany Jana Černochová v sobotu vyjádřila rozhořčení nad rezolucí Valného shromáždění OSN vyzývající Izrael k zastavení operací v Pásmu Gazy a vyzvala k vystoupení České republiky z OSN,“ napsal izraelský deník.

Nový konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás vypukl v sobotu 7. října, když palestinští ozbrojenci zaútočili na jihu Izraele, což si podle izraelských úřadů vyžádalo přes 1400 mrtvých. Útočníci navíc unesli podle izraelské armády přes 220 lidí. Izrael v odvetě zahájil vzdušné údery na Pásmo Gazy, kde podle palestinských úřadů přišlo o život přes 7300 lidí. Celá oblast je pod izraelskou blokádou. Pásmo Gazy a jeho úřady ovládá od roku 2007 Hamás.

Česko se staví na stranu Izraele, zemi krátce po útoku navštívil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), tento týden pak i premiér Petr Fiala (ODS). V zemi potvrdil jednoznačnou podporu Izraeli a jeho právo na sebeobranu. Černochová se před dvěma týdny zúčastnila akce, která se stavěla proti jiné demonstraci na pražském Václavském náměstí, při níž lidé kritizovali odvetné kroky Izraele v Pásmu Gazy.