Češi žili každý druhý den v totalitě

Naše bezpečnost není samozřejmost

Naše bezpečnost není samozřejmost Zdroj: ČTK

Češi strávili za sto let v průměru každý druhý den v totalitním režimu a téměř každý třetí den v okupaci, píše Zbyněk Pavlačík ve speciální příloze Naše bezpečnost není samozřejmost, kterou ke stejnojmenné konferenci na Pražském hradě vydala ČTK v servisu Protext Speciál a kterou je možné si stáhnout.

Stahovat můžete tady.

Existence Československa je doslova zarámována konflikty. Samostatný stát vznikl na konci první světové války, aby jeho existenci ukončil přibližující se druhý světový konflikt. A až konec studené války umožnil vznik samostatné, demokratické České republiky.

Pokud sečteme délky jednotlivých historických období za uplynulých sto let, tak nám vyjde, že Češi strávili v průměru každý druhý den v totalitním režimu a téměř každý třetí den v okupaci. Události mezi lety 1938 a 1968 jednoznačně prokázaly, že naše bezpečnost v uplynulých 100 letech rozhodně bohužel nebyla samozřejmostí.

Stávajících devětadvacet polistopadových let nezávislosti, bezkonfliktního stavu a současně demokracie, svobody a ekonomické prosperity je zcela výjimečných nejen z perspektivy uplynulých sta let, ale rovněž z perspektivy českých novověkých dějin.

Občas zapomínáme na časy, kdy vyřešení bezpečnostních problémů bylo naopak nejvyšší celospolečenskou prioritou a kdy Češi a Slováci za obnovení nezávislosti a svobody museli přinášet nejvyšší oběti. Možná bychom si měli častěji připomínat, že československé ozbrojené jednotky vznikly dříve nežli samostatné Československo a velmi významně před sto lety přispěly ke snahám o vyhlášení nezávislosti.

Naše bezpečnost není samozřejmostNaše bezpečnost není samozřejmost | ČTK

Bez operace Anthropoid by zase anulace mnichovské dohody, neboli obnovení předválečných československých hranic, možná neproběhla už v roce 1942. Dnes si, na rozdíl od zmíněných prvních listopadových dnů let 1938, 1948 a 1968, můžeme užívat komfortu nejvyššího bezpečnostního zajištění v našich moderních dějinách a nemusíme řešit situace, kterým byli vystaveni naši předchůdci ve zmíněných “osmičkových” letech.

Nemůžeme však konstatovat, že by se bezpečnostní prostředí zlepšovalo a byly před námi pouze roky „míru a hojnosti”. 

Přesto je konstantní mantrou uplynulých let růst HDP. Letošní konferenci jsme proto koncipovali poněkud netradičně a do expertního programu zařadili příspěvky reflektující vztah mezi bezpečností a ekonomikou.

Na závěr bych chtěl popřát našim eventuálním následovníkům, organizátorům případné bezpečnostní konference připadající na 1. listopad 2118, aby zkušenosti z let 1938, 1948 a 1968 nebyly rozšířeny o další podobné dějinné události.

Zbyněk Pavlačík, CEO a spoluzakladatel Jagello 2000