Češi zrychlili čerpání z fondů EU, nevyužito zůstalo „jen“ 12 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Rok 2013, z pohledu čerpání evropských peněz velmi rizikový, skončil pro Českou republiku mnohem lépe, než se čekalo. Manko nevyužitých evropských peněz se pravděpodobně dostane pod 437 milionů eur (zhruba 12 miliard korun). Ještě loni na podzim se přitom ministerstvo pro místní rozvoj, které je národním koordinátorem pro čerpání z fondů unie, obávalo „evropského“ schodku ve výši až 30 miliard korun. Nové odhady rezortu pro místní rozvoj dostane ve středu na stůl vláda premiéra Jiřího Rusnoka.

Zkraje nového roku premiér Rusnok překvapivě uvedl, že se loňský deficit českého státního rozpočtu povedlo snížit z očekávaných 100 miliard na 80,9 miliardy korun. Za tahouna 41 PM zlepšení hospodaření státu označil právě zrychlené čerpání prostředků z evropských fondů a účinnější výběr daně z přidané hodnoty.

„Podařilo se udělat několik kroků k lepšímu čerpání financí z programů EU. Povedlo se například připravit projekty na zlepšení integrovaného záchranného systému, které sníží možné nedočerpání, ale také umožní Česku lépe reagovat na povodně a snížit škody po živelních pohromách,“ řekl první náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. „Zároveň dojednáváme s Evropskou komisí výjimky pro projekty zasažené letní povodní,“ dodal Braun.

Z údajů o objemu prostředků, které byly zaslány EU k proplacení, vyplývá, že největší problémy mají operační programy Životní prostředí a Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Těm se nepodařilo splnit ani úlevy, zejména možnost tříletého dočerpání peněz za rok 2010.

Částečně se nepovedlo vyčerpat nabídku financí ani programům Lidské zdroje a zaměstnanost, Technická pomoc a také Integrovanému operačnímu programu. U těchto programů se sníží příděl zbývajících peněz, které je možné čerpat až do roku 2015, o částku, na niž k 31. prosinci 2013 nedosáhly.

Pokud by Evropská komise uznala některé tuzemské projekty, za něž se ministerstvo pro místní rozvoj postavilo a zaslalo je Bruselu k posouzení, mohl by se loňský schodek v čerpání z unijních fondů snížit až na devět miliard korun, uvádí dále zpráva pro ministry.

Z přídělu peněz z EU na léta 2007 až 2013 plus dva další roky ve výši 808,1 miliardy korun proplatilo dosud evropské ústředí českému ministerstvu financí 385,5 miliardy. To je 47,7 procenta z celkové nabídky. K certifikaci jsou připraveny projekty za dalších 59 miliard korun. Jakmile tyto peníze přitečou do republiky, přehoupne se podíl proplacených výdajů nad polovinu, zhruba na 55 procent.