Česká detenční zařízení zvýší své kapacity, přibude 340 lůžek

Centrum ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kam bude policie odvážet nelegální běžence zadržené v Česku.

Centrum ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kam bude policie odvážet nelegální běžence zadržené v Česku. Zdroj: ctk

Navýšení kapacit detenčních zařízení, které minulý týden odsouhlasila vláda, bude mít i finanční dopad. Zhruba 22,5 milionu korun poputuje letos na provoz zařízení pro zajištění cizinců v Bělé-Jezové a Vyšních Lhotách. „Investiční náklady činí 15 milionů korun,“ dodala mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Rozroste se také počet zaměstnanců uprchlických zařízení. Ve Vyšních Lhotách přibude 60 pracovních míst, v Bělé-Jezové dvanáct.

Celkově se kapacita detenčních zařízení, v nichž jsou umístěni migranti zadržení za nelegální pobyt v Česku, rozšíří o 340 lůžek. Připravuje se také otevření objektu v Balkové na Plzeňsku.

Loni vynaložila Správa uprchlických zařízení na provoz středisek zhruba 140 milionů korun. Do nich ale spadají kromě detenčních i azylová zařízení, v nichž žijí žadatelé o mezinárodní ochranu. Ubytování, které vyjde zhruba na 400 korun na osobu a den, hradí stát. Pokud ale mají migranti prostředky, podílejí se na úhradě nákladů na stravu a ubytování.

Zkušenost ale ukazuje, že v případě přesídlovaných osob, a lze tak očekávat i u relokovaných osob, bude využitelnost pobytových zařízení téměř stoprocentní

Zvolit si přitom mohou také druhou možnost, kterou je pobyt v soukromí. Náklady na život si pak hradí sami, výjimkou jsou pouze zdravotní služby. V současnosti si vybírá tuto cestu zhruba polovina žadatelů. „Zkušenost ale ukazuje, že v případě přesídlovaných osob, a lze tak očekávat i u relokovaných osob, bude využitelnost pobytových zařízení téměř stoprocentní,“ uvedla mluvčí ministerstva. Letos přibude podle rozhodnutí vlády v pobytových střediscích 300 lůžek.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požadoval na letošek finance navíc na řešení dopadů uprchlické krize. Kabinet minulý týden odsouhlasil částku 234 milionů korun. Peníze poputují i na zvýšení počtu policistů a úředníků ministerstva. Zároveň vznesl ministr požadavek na navýšení rozpočtu na příští rok o 1,1 miliardy korun. Vláda ho projedná v srpnu.

O přijímání uprchlíků budou dnes v Bruselu jednat unijní ministři vnitra. Na programu mají podrobnosti relokací a přesídlení běženců. Česká vláda schválila přijetí 1500 uprchlíků do roku 2017. Prvních 400 z nich by mohlo přijít už letos.

Uprchlíci se Polsku vyhýbají, přesto se jich prý místní bojí